Thuiskok.

Koningsfruit

Een van de geneugten van de zomer is het rijke aanbod van verschillende soorten fruit. Hoewel we het in de winter niet meer hoeven doen met het standaardaanbod van bananen, appels, peren, sinaasappels en mandarijn – óók lekker, een zoete mandarijn heeft hetzelfde effect op me als een stuk chocola, ik neem meteen meer – is de keus in de zomer toch veel groter.

Mijn boodschappentassen zitten er in deze tijd vol mee en het lekkerste moment is niet eens wanneer ik een hap neem, maar daarvoor: wanneer ik het fruit uitpak en was in een grote bak met verkoelend water. Vooral op hete dagen is dat weldadig. Alsof ik zelf in een opblaasbadje stap.

Steenvruchten zoals abrikozen, perziken en nectarines gaan samen in bad en rood fruit met elkaar. Een eenvoudige salade van verschillende soorten rood fruit; aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen met kersen en wat uitgeperst sinaasappelsap en vanillesuiker behoort tot mijn kleine zomerse geluk. Tenzij ze zoet genoeg zijn van zichzelf, dan hebben ze helemaal niks nodig.

Ik had er nooit over nagedacht, maar kersen deelde ik in bij het rode fruit. Dat ze bij de steenvruchten horen en niet bij de bessen, besefte ik rijkelijk laat, namelijk toen ik Dosia Brewer’s nieuwste boek Dosia Plukt Bessen las en zag dat ze daar ontbraken. Kersen zijn favoriet, hab lamlouk heten ze in Marokko, koningsfruit. Ik vind het een toepasselijke naam, vorstelijk fruit dat slechts kort in het seizoen is.

Maar terug naar de bessen, want die spelen de hoofdrol in het boek, daartoe behoren onder andere de aalbes, aardbei, braam, blauwe bes, druif, framboos, wijn-, kruis- en zwarte bes, zo lees ik achter in de leerzame bessengids die het boek bevat samen met een moestuin- en wildplukgids.

En een boel recepten, ruim 160 en allemaal met al die soorten bessen voor elke maaltijd van de dag, het seizoen rond en met veel aandacht voor veganistische opties.

Aanvankelijk had ik mijn bedenkingen bij het boek, het leek me wat beperkt, maar dat is het allerminst. Brewer heeft er een vrolijke uitgave van weten te maken met leuke recepten, óók hartige, en het boek straalt dankzij al het fruit zomerse vrolijkheid uit.