Philips roept beademingsapparaten terug wegens gezondheidsrisico’s

Zorg Philips roept miljoenen beademingsapparaten terug die door mensen met bijvoorbeeld slaapapneu worden gebruikt. Ze kunnen chemische deeltjes loslaten die patiënten inademen.
Een Philips CPAP-apparaat, een van de machines die het concern terugroept.
Een Philips CPAP-apparaat, een van de machines die het concern terugroept. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Philips roept wereldwijd drie tot vier miljoen beademingsapparaten terug vanwege gezondheidsrisico’s die de machines kunnen veroorzaken. Dat heeft het medische techbedrijf maandag bekendgemaakt. Het gaat om beademingsapparaten die patiënten met aandoeningen zoals slaapapneu zelf kunnen gebruiken. Philips stelt geen meldingen gehad te hebben dat de apparaten en de daarmee samenhangende gezondheidsrisico’s levens hebben gekost. Ongeveer 20 procent van de machines die worden teruggeroepen staat in zorginstellingen en is niet bedoeld om door patiënten zelf bediend te worden.

De apparaten zijn gemaakt met geluiddempend schuim dat tijdens het gebruik van de machines mogelijk kan worden afgebroken tot kleine deeltjes. Patiënten kunnen die chemische deeltjes vervolgens inslikken of inademen, wat kan leiden tot onder meer hoofdpijn, misselijkheid, braken en ademhalingsproblemen. Philips zegt meldingen van zulke klachten gekregen te hebben, maar licht niet toe hoeveel dit er waren. Mogelijk zijn de stoffen ook kankerverwekkend. Het schuim laat mogelijk makkelijker los als de apparaten in warme of vochtige ruimten worden gebruikt of met niet-goedgekeurde middelen worden schoongemaakt.

De terugroepactie is vrijwillig, benadrukt Philips. Het is niet bekend hoeveel van de drie tot vier miljoen apparaten, wereldwijd en in Nederland, momenteel in gebruik zijn. Philips-topman Frans van Houten stelt de „bezorgdheid en het ongemak” van patiënten te „betreuren”. Volgens hem werkt het concern „hard aan een oplossing”, zo zou de gebruiksaanwijzing bijgewerkt worden.

Lees ook: Senseo en stofzuigers pasten niet meer bij Philips en dus gaan ze naar China