EK-voetbalblog

Geen goals bij Spanje tegen Zweden, Slowakije verslaat Pools tiental

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal, dat deze maand wordt gespeeld in elf Europese steden.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het nieuws bij van de vierde speeldag van het EK, een dag waarop Spanje en Zweden niet tot scoren kwamen en de Tsjech Patrik Schick in Glasgow tegen Schotland bijna vanaf de middenlijn scoorde.

Schotland 0 - 2 Tsjechië

 • #8
 • Groep D
 • Glasgow (Schotland)

Polen 1 - 2 Slowakije

 • #9
 • Groep E
 • Dublin (Ierland)

Spanje 0 - 0 Zweden

 • #10
 • Groep E
 • Sevilla (Spanje)

Groep D
Schotland 1 3 2
Engeland 1 3 1
Kroatië 1 0 -1
Tsjechië 1 0 -2
Groep E
Slowakije 1 3 1
Spanje 1 1 0
Zweden 1 1 0
Polen 1 0 -1

Groep E: Spanje en Zweden scoren niet

De Spanjaarden Marcos Llorente en Pau Torres in duel met de Zweed Alexander Isak. Foto Thanassis Stavrakis/Reuters

In Estadio La Cartuja in Sevilla, voor iets meer dan 12.000 toeschouwers, liep Spanje zich 90 minuten stuk op de Zweedse verdediging, met keeper Robin Olsen als uitblinker. Het ontbrak de ploeg van bondscoach Luis Enrique aan een afmaker, zo krulde spits Álvaro Morata in de eerste helft een opgelegde kans naast het doel. De invallers die Enrique in het veld bracht, konden ook het verschil niet maken. In de slotfase mikte Gerard Moreno de bal met het hoofd nog maar eens op Olsen.

Spanje had ruim driekwart van de wedstrijd balbezit, maar toch was Zweden twee keer dicht bij een doelpunt; in de eerste helft caramboleerde de bal op de paal na een fraaie actie van de Zweed Alexander Isak. Na rust gaf de 21-jarige aanvaller, die in de Spaanse competitie speelt bij Real Sociedad, Marcus Berg een bijna niet te missen kans.

Verplichte EHBO-cursus Italiaanse voetballers

De Italiaanse voetbalbond wil dat alle profs uit de bovenste drie divisies verplicht een EHBO-cursus volgen. Aanleiding is het voorval met de Deen Christian Eriksen, die zaterdag in de EK-wedstrijd tegen Finland een hartstilstand kreeg en op de grond viel. Bondsvoorzitter Gabriele Gravina verwees expliciet naar de Deense aanvoerder Simon Kjaer, die Eriksen na zijn val meteen in een stabiele zijligging bracht en daarmee voorkwam dat hij zijn tong inslikte.

„Ik wil graag hulde brengen aan Kjaer. Zijn handelen is cruciaal geweest, waardoor we Eriksen hopelijk in de toekomst weer op het veld kunnen zien”, zei Gravina. De Italiaanse EK-selectie zou volgens de bondsvoorzitter al zo snel mogelijk, nog tijdens het trainingskamp in Florence, de EHBO-cursus moeten krijgen. (ANP)

Groep E: Slowakije wint van Pools tiental

Slowakije heeft in de openingswedstrijd van Groep E gewonnen van Polen: 2-1. In Sint-Petersburg kwamen de Slowaken in de achttiende minuut op voorsprong door een doelpunt dat officieel op naam kwam van de Poolse keeper Wojciech Szczęsny; een van de paal terugstuiterende bal verdween via zijn arm in het doel. Maar de actie die eraan voorafging, van de Slowaak Robert Mak, was een goal meer dan waard. De linkeraanvaller dolde twee Poolse tegenstanders aan de zijlijn, dribbelde het strafschopgebied binnen en schoot de bal laag in de korte hoek.

Vreugde bij de Slowaak Ondrej Duda na de 2-1 van Milan Skriniar tegen Polen. Foto Evgenya Novozhenina/AP

Polen speelde in de eerste helft weinig klaar, ook topscorer Robert Lewandowksi was onzichtbaar. Maar vrijwel direct na rust kwam er leven in de Poolse ploeg toen Karol Linetty na een splijtende aanval de bal in het Slowaakse doel veegde. Na ruim een uur spelen leek het echter gedaan met de kansen van Polen, nadat Grzegorz Krychowiak met een tweede gele kaart van het veld was gestuurd en de Slowaak Milan Skriniar met een schot vanaf de rand van het zestienmetergebied er 2-1 van had gemaakt. Polen was met tien man nog een paar keer dichtbij de gelijkmaker, maar Slowakije hield stand.

Met Spanje en Zweden als volgende tegenstanders, lijkt de knock-outfase ver weg voor Polen. Slowakije, vooraf gezien als zwakste ploeg in Groep E, maakt bij zijn tweede deelname aan een Europese eindronde goede kans op een plaats in de achtste finales. Net als bij het EK 2016 in Frankrijk.

Programma en uitslagen van het EK, dat deze maand in elf Europese steden wordt gespeeld.

Groep D: Tsjechië verslaat Schotland na wondergoal Schick

Tsjechië is het EK begonnen met een knappe overwinning op Schotland. In Glasgow wonnen de Tsjechen met 2-0, dankzij twee doelpunten van aanvaller Patrik Schick. Door de overwinning gaat Tsjechië aan de leiding in Groep D, waarin ook Engeland en Kroatië spelen. De Engelsen wonnen zondag op Wembley met 1-0 van Kroatië.

De Schotse ploeg was op het eigen Hampden Park de meest aanvallende ploeg, maar Tsjechië was veel effectiever met de kansen die er kwamen. Kort voor rust kopte Schick knap de 0-1 binnen. Vooral zijn tweede doelpunt, in de tweede helft, was van grote schoonheid. Schick schoot de bal bijna vanaf de middenlijn in het doel, over de Schotse keeper David Marshall, die achteruit rende maar te laat kwam, en diep in zijn eigen netten eindigde.

De Schotten maakten voor 12.000 toeschouwers na 23 jaar hun rentree op een EK.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport 🚀 WAT EEN GOAL! Patrick Schick neemt de bal een metertje over de middenlijn op de pantoffel en mikt de bal over doelman Marshall in het Schotse doel. #schtsj #schick https://t.co/6Gl2dnoSp8

Danny Makkelie fluit duel tussen Rusland en Finland

Scheidsrechter Danny Makkelie is door de UEFA aangesteld om de EK-wedstrijd tussen Rusland en Finland te leiden. Het duel wordt woensdag om 15.00 uur gespeeld in Sint-Petersburg. Kevin Blom en Pol van Boekel zijn de videoscheidsrechters bij die regionale derby. Zij krijgen hulp van de Fransen Benjamin Pages en Jérôme Brisard.

Makkelie mocht afgelopen met zijn assistenten Hessel Steegstra en Jan de Vries ook al de openingswedstrijd van het EK fluiten. Italië won dat duel in Rome met 3-0 van Turkije.

De Russen zijn nog puntloos op het EK na de fikse nederlaag tegen België (3-0), ook in Sint-Petersburg. De Finnen wonnen hun eerste duel met 1-0 van Denemarken. Die wedstrijd in Kopenhagen werd zaterdag overschaduwd door de hartstilstand van Christian Eriksen.

Spanje en Zweden beginnen in Sevilla aan hun EK

Schotland - Tsjechië

 • #8
 • Groep D
 • Glasgow (Schotland)

Polen - Slowakije

 • #9
 • Groep E
 • Dublin (Ierland)

Spanje - Zweden

 • #10
 • Groep E
 • Sevilla (Spanje)

 • De eerste wedstrijd van de dag gaat tussen Schotland en Tsjechië. Het duel wordt vanmiddag in Glasgow gespeeld. De landen spelen in dezelfde groep als die waarin Engeland zondag op Wembley won van Kroatië, 1-0. Het Nederlands elftal oefende recent in de Algarve tegen de Schotten, en kwam niet verder dan 2-2.
 • In Sevilla spelen Spanje en Zweden vanavond tegen elkaar. Beide landen zijn in de aanloop naar het EK getroffen door een aantal coronagevallen in de selectie. Spanje mist aanvoerder Sergio Busquets, die nog in isolatie zit met een besmetting. Naast Busquets testte bij Spanje ook Diego Llorente positief op het virus, maar hij is na vier negatieve tests inmiddels terug in de selectie en beschikbaar voor de komende wedstrijd.
 • De plaatselijke autoriteiten in Sint-Petersburg verbieden massale samenkomsten van voetbalfans wegens het toenemend aantal coronabesmettingen. Niet meer dan 3.000 mensen mogen op een plek bijeenkomen, maakte het bestuur van de Russische stad maandag bekend na het eerste weekend van het EK voetbal.
  Om te vermijden dat te veel mensen dicht op elkaar staan, mag er vanaf donderdag in de fanzones geen eten meer worden verkocht. De verkoop van drank is nog wel toegestaan. Rusland speelt woensdag nog zijn tweede groepsduel in Sint-Petersburg tegen Finland. België speelt er komende maandag tegen de Finnen.
 • Lees ook: Gewenste start van het EK voor het Nederlands elftal

  Spelers van Zweden trainen in Sevilla. Foto Julio Munoz/EPA