Laatste nieuws coronacrisis

Bruls: klein tv-scherm op terras bij EK-wedstrijden moet kunnen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC maandag 14 juni de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Dit was die dag het belangrijkste nieuws.

 • De Nederlandse economie zal dit jaar „krachtig en vlot” herstellen van de coronarecessie, aldus De Nederlandsche Bank.
 • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is licht gestegen; het LCPS meldde dat er momenteel 681 mensen met het virus zijn opgenomen. Het aantal nieuwe positieve tests nam daarentegen verder af.
 • Het demissionair kabinet wil Nederland zaterdag 26 juni al verder van slot halen, vier dagen eerder dan gepland. Dat melden de NOS en persbureau ANP maandag op basis van Haagse bronnen.
 • Mensen uit het geboortejaar 1994 kunnen maandag vanaf ongeveer 10.00 uur online hun afspraken maken voor een coronavaccinatie. Het vaccineren gaat steeds sneller: vorige week zijn 1,7 miljoen prikken gezet - een nieuw record.
 • Temperatuur wordt gemeten in Mumbai. Foto Punit Paranjpe/AFP

Iran keurt eigen coronavaccin goed, New York bedankt zorg met parade

Een greep uit de ontwikkelingen rond de coronapandemie uit het buitenland.

 • Iran heeft middels een noodprocedure toestemming verleend om een vaccin van eigen bodem te gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. Het vaccin draagt de naam COVIran Barekat en er zijn al drie miljoen doses van geproduceerd. Eerder klaagden Iraanse autoriteiten dat Amerikaanse sancties de invoer van coronavaccins bemoeilijkten. Het coronavirus heeft volgens de officiële cijfers aldaar ruim 82.000 mensen gedood in Iran, het hoogste dodental in het Midden-Oosten.
 • Als eerste land in Europa heeft Malta een groen reisadvies gekregen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De kleurcode groen betekent dat men bij terugkomst uit Malta geen negatieve testverklaring hoeft te laten zien en ook geen quarantaineplicht heeft. Wie naar Malta gaat moet daar overigens nog wel een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Het eiland vaccineert als een van de snelste EU-landen en de afgelopen week werden op verschillende dagen geen nieuwe besmettingen gemeld.
 • In New York wordt op 7 juli een parade gehouden om al het zorgpersoneel, de ziekenhuismedewerkers en de eerstehulpverleners te bedanken voor hun werk tijdens de pandemie. Volgens burgemeester Bill de Blasio is de optocht bedoeld om „de mensen te eren die ons in leven hielden, de mensen die deze stad draaiende hielden - wat er ook gebeurde”. Hoewel New York in het begin van de pandemie kampte met een zeer zware uitbraak van het coronavirus, lijkt het virus inmiddels onder controle in de stad: slechts 0,59 procent van de testen vallen er momenteel positief uit, het laagste percentage sinds het begin van de pandemie.

Bruls: klein tv-scherm op terras bij EK-wedstrijden moet kunnen

Als de coronamaatregelen eerder dan gepland versoepeld kunnen worden, moet er ook ruimte zijn om kleine tv-schermen op terrassen toe te staan bij EK-wedstrijden. Dat heeft de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls maandagavond gezegd na afloop van de wekelijkse bijeenkomst van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s, aldus de NOS. Voetbalwedstrijden uitzenden op grote schermen waardoor grote groepen mensen zouden kunnen ontstaan, is volgens Bruls nog niet mogelijk met oog op het coronavirus.

Vrijdag bespreekt het kabinet ook in hoeverre voetbalwedstrijden in de openbare ruimte mogen worden bekeken, aldus persbureau ANP. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) heeft al laten weten dat bij de eerstvolgende wedstrijd van Oranje, aankomende donderdag, zeker geen schermen zijn toegestaan. „Vooralsnog mogen de schermen maandag ook niet,” zei hij, verwijzend naar de derde groepswedstrijd van het Nederlands elftal.

Eerder vandaag meldden de NOS en ANP op basis van bronnen dat het demissionaire kabinet de volgende versoepelingen zaterdag 26 juni al in wil laten gaan, vier dagen eerder dan gepland. Verwacht wordt dat daar vrijdag een persconferentie over wordt ingelast.

In België konden Oranjefans zondag wel de wedstrijd bekijken op een terras. Foto Rob Engelaar/ANP

Toch nog geen ‘Freedom Day’: in het Verenigd Koninkrijk wordt de laatste versoepeling uitgesteld

Er zit toch een obstakel in de Britse route naar volledige versoepeling. Premier Boris Johnson heeft maandag bekendgemaakt dat ‘Freedom day’, de dag waarop de laatste restricties worden opgeheven, met bijna een maand wordt uitgesteld. Eigenlijk zou de langverwachte stap op 21 juni worden gezet in de Engelse samenleving, waarmee de limieten voor sportclubs, pubs en bioscopen zouden worden opgeheven. Die complete heropening is door de rap toenemende besmettingscijfers als gevolg van de Delta-variant van het coronavirus te risicovol. De nieuwe beoogde datum is 19 juli.

Deze variant, die voor het eerst in India werd geconstateerd, is inmiddels verantwoordelijk voor 90 procent van de nieuwe infecties in het gehele Verenigd Koninkrijk. De versie is meer besmettelijk en lijkt beter bestand tegen de coronavaccins.

Lees ook: Engelsen kijken uit naar ‘Freedom Day’ - of gooit de Deltavariant roet in het eten?

Britse media meldden al enkele dagen dat het uitstel een feit was. The Guardian schreef zondagochtend dat kabinetsleden al hun akkoord hadden gegeven aan het uitstel. De bewindslieden zouden zijn gebriefd door medisch experts. Volgens hen zou de periode van vier weken ruimte geven voor het verder vaccineren van volwassenen, van wie veel nog wachten op de tweede prik. De uitstelperiode zou bovendien de laatste weken tot aan de zomervakantie overbruggen, en daarmee voorkomen dat mensen in groepen samenkomen en besmetting beperken.

In Schotland staat het moment zonder restricties (Level Zero Covid) gepland voor 28 juni. In Noord-Ierland worden vanaf volgende week maandag grotere bijeenkomsten binnen weer mogelijk. Op dezelfde dag worden de maatregelen in Wales herzien door het regioparlement.

Recordaantal van bijna 1,7 miljoen prikken gezet in een week tijd

Er zijn vorige week bijna 1,7 miljoen coronaprikken gezet, een record. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandag. Tussen 7 en 13 juni zijn in Nederland 1.667.613 vaccinaties toegediend door de GGD, huisartsen, ziekenhuizen en instellingen samen. In totaal zijn in Nederland nu ruim 12,4 miljoen prikken gezet. Dat cijfer omvat zowel eerste als tweede prikken.

De verwachting was dat er afgelopen week zo’n 1,45 miljoen prikken gezet zouden worden. Dat het er zoveel meer zijn, heeft te maken met de levering van de vaccins, zegt een woordvoerder van het ministerie. „De leveringen waren heel groot en daardoor konden we veel prikken. Ook speelt mee dat de GGD in staat is om op te schalen. En dat mensen bereid zijn zich te laten vaccineren.”

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zegt dat er nu op „topsnelheid” geprikt wordt. „We breken record op record en ik ben ontzettend trots op iedereen die hieraan meewerkt.” Volgens De Jonge vaccineren de prikmedewerkers nu ruim 300 mensen per minuut en 18.000 mensen per uur. De komende weken verwacht het ministerie 1,3 of 1,4 miljoen prikken per week te zetten.

Een vaccinatielocatie in Brabant. Foto Rob Engelaar/ANP

Versoepelingen in Denemarken, Frankrijk en India

 • In meedere landen worden de regels rond het dragen van een mondkapje versoepeld. In Denemarken is het vanaf maandag niet langer verplicht een mondmasker te dragen, met uitzondering van in het openbaar vervoer. Het is de bedoeling de verplichting vanaf 1 oktober volledig af te schaffen. In Frankrijk zal de verplichting om buiten mondkapjes te dragen op 1 juli verdwijnen. In openbare binnenruimtes moeten daar dan nog wel mondkapjes worden gedragen. Ook de Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn wil kijken naar het afschaffen van de mondkapjesplicht, zei hij maandag tegen persgroep Funke.
 • Ook in India worden coronamaatregelen versoepeld. In sommige deelstaten en in de hoofdstad Delhi mogen winkelcentra, markten en restaurants weer open. Het land kampte in april en mei met een verwoestende coronagolf vanwege de zeer besmettelijke Indiase coronavariant, die ook wel de deltavariant wordt genoemd. Inmiddels lijkt het beter te gaan: op maandag werd met ruim zeventigduizend nieuwe besmettingen het laagste aantal coronabesmettingen sinds eind maart gemeld.
 • Indonesië kampt, net als veel andere landen, juist met een toename in de besmettingen vanwege deze deltavariant. Met ruim tienduizend nieuwe coronagevallen werd zondag het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds februari geregistreerd. De ziekenhuizen in onder meer de hoofdstad Jakarta liggen vol, melden autoriteiten, en gevreesd wordt dat er in juli een piek bereikt zal worden. De komende tijd zal er gewerkt worden aan het uitbreiden van de capaciteit van ziekenhuizen in het land.

Tilburgse kermis gaat in aangepaste vorm door

De Tilburgse kermis gaat dit jaar door in aangepaste vorm. Het evenement zal een ruimere opzet krijgen dan vorig jaar, meldt de gemeente Tilburg maandag. De kermis is in haar gebruikelijke vorm de grootste van Nederland.

Hoe de kermis er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Het evenement vindt plaats van 16 tot en met 25 juli en de gemeente verwacht dat er dan nog coronamaatregelen van kracht zullen zijn. De komende weken gaat Tilburg daarom praten met betrokkenen om een invulling te geven aan de ‘Vakantiekermis’. „Een echte Tilburgse kermis zit er nog niet in”, zegt wethouder Rolp Dols. „Op deze manier verwachten we toch een gezellige en veilige kermis te kunnen organiseren.”

Er zal in ieder geval meer ruimte zijn tussen de attracties en het terrein wordt ook dit jaar omsloten met hekken. Bij de toegangspoorten wordt het aantal bezoekers geteld, zodat het niet te druk wordt op het terrein. Op die manier moet het mogelijk blijven om onderling afstand te houden. Een test voor toegang zal niet nodig zijn. Wel vinden er evenementen plaats naast de kermis, zoals het festival Holy Pink, waarbij vooraf testen wel een voorwaarde is.

De Tilburgse kermis ging vorig jaar in afgeslankte vorm door. Foto Robin Utrecht

‘Coronavaccin van Amerikaans Novavax beschermt voor 90 procent’

De Amerikaanse farmaceut Novavax zegt dat zijn coronavaccin voor 90 procent bescherming biedt tegen infectie met het virus. Uit de derde fase van eigen onderzoek blijkt volgens Novavax dat het vaccin voor 100 procent voorkomt dat mensen ernstig ziek worden, meldt het bedrijf maandag.

Het vaccin is de afgelopen maanden getest op bijna 30.000 mensen in de Verenigde Staten en Mexico. Sommigen van hen kregen het vaccin, anderen een placebo. Van de proefpersonen die het vaccin kregen, raakten veertien mensen alsnog besmet met het coronavirus, maar hun klachten bleven mild. In de placebogroep raakten 63 mensen besmet met het virus, vier van hen waren er slecht aan toe. Volgens Novavax blijkt uit het onderzoek ook dat het vaccin goed beschermt tegen varianten van het virus, zoals de delta-variant (die voor het eerst in India werd ontdekt).

De farmaceut wil in het derde kwartaal van 2021 toestemming vragen om het vaccin op de markt te brengen. Het doel is om tegen het einde van het jaar 150 miljoen doses per maand te gaan produceren.

Novavax heeft een onderzoek uitgevoerd onder bijna 30.000 mensen in de Verenigde Staten en Mexico. Foto Alastair Grant/AP Photo

Aantal positieve tests opnieuw gedaald

Het RIVM heeft van zondag op maandag 889 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er minder dan een dag eerder, toen 1.066 positieve uitslagen binnenkwamen. Hoewel de dagelijkse cijfers kunnen schommelen, laten de weekgemiddeldes sinds begin mei een duidelijke daling zien.

Het instituut meldde ook drie nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Dat wil niet zeggen dat deze mensen allen in het afgelopen etmaal overleden, want informatie over overlijdens wordt soms met vertraging doorgegeven. Zondag kwamen ook drie sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 aan het licht.

‘Coronamaatregelen met ingang van 26 juni verder versoepeld’

Het demissionair kabinet wil Nederland zaterdag 26 juni al verder van slot halen, vier dagen eerder dan gepland. Dat melden de NOS en persbureau ANP maandag op basis van Haagse bronnen.

De versoepelingen betekenen dat vanaf die dag het maximumaantal gasten in een restaurant naar honderd gaat en geadviseerd wordt maximaal acht personen thuis te ontvangen. De horeca mag daarnaast openblijven tot middernacht en theaters, musea en bioscopen kunnen ook meer bezoekers toelaten. Oorspronkelijk was het plan om de versoepelingen vanaf 21 juli in te voeren. Dat werd eerder al vervroegd naar 30 juni en zou nu dus vier dagen eerder kunnen.

Basisregels zoals het houden van anderhalve meter afstand en thuisblijven bij gezondheidsklachten blijven voorlopig van kracht. Wel is er volgens de NOS een discussie binnen het kabinet gaande over de vraag of de mondkapjesplicht moet blijven zoals die nu is. Verwacht wordt dat demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag een persconferentie geven om de versoepelingen aan te kondigen.

Restaurants zouden vanaf 26 juni al tot maximaal 100 gasten mogen ontvangen. Foto Marco de Swart/ANP

Lichte stijging van coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is licht gestegen. Momenteel liggen 681 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, vijf meer dan zondag. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive care worden 263 mensen verpleegd, twee minder dan een dag eerder. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen daalt al sinds begin mei. De ziekenhuizen hebben daarom hun IC-capaciteit afgeschaald.

DNB verwacht ‘krachtig en vlot’ economisch herstel na de coronacrisis

De Nederlandse economie zal dit jaar „krachtig en vlot” herstellen van de coronarecessie, aldus De Nederlandsche Bank (DNB). In maandag gepubliceerde halfjaarlijkse economische ramingen schrijft de centrale bank en toezichthouder dat de economie dit jaar naar verwachting met 3 procent zal groeien. Dat herstel zet in 2022 „sterk door”, met een verwachte groei van het bbp met 3,7 procent, en vlakt in 2023 iets af tot een groei van 1,9 procent.

Deze economische ramingen zijn gebaseerd op het langzaamaan loslaten van de coronamaatregelen sinds mei en het compleet ontbreken van beperkingen vanaf het begin van 2022. Op basis van deze versoepelingen verwacht DNB dat het economische herstel vanaf het tweede kwartaal van dit jaar aantrekt, met name omdat consumenten meer geld uit zullen geven. In het laatste kwartaal van dit jaar verwacht de centrale bank dat het bbp „zijn niveau van kort voor de pandemie” overtreft. „Het voorziene herstel verloopt daarmee vlotter dan na de financiële crisis van 2008”, zo staat te lezen in de ramingen.

Toename werkloosheid blijft beperkt

Ook schrijft DNB dat de versoepelingen en de „gunstige economische vooruitzichten” het mogelijk maken om de financiële steunpakketten aan het bedrijfsleven na het derde kwartaal van dit jaar af te bouwen. In dat scenario zou het werkloosheidspercentage van 3,6 procent dit jaar stijgen naar 4,5 procent volgend jaar, om vervolgens in 2023 weer iets af te nemen tot 4,1 procent. Bezuinigingen zijn momenteel niet nodig, aldus DNB, omdat de overheidsfinanciën op orde zouden zijn.

Winkelend publiek bezocht eind mei het centrum van Utrecht. Foto Sem van der Wal/ANP

Geboortejaar 1994 mag vaccinatieafspraak maken

Mensen uit het geboortejaar 1994 kunnen maandag vanaf ongeveer 10.00 uur online hun afspraken maken voor een coronavaccinatie. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maandagochtend op Twitter. Iedereen uit dit geboortejaar wordt geprikt met het Pfizer/BioNTech- of Moderna-vaccin.

In totaal zijn er tot nu toe ruim 12,2 miljoen prikken gezet. Dat blijkt uit cijfers op het coronadashboard van het RIVM.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge 1️⃣9️⃣9️⃣4️⃣, vandaag is het jullie beurt! Rond 10:00 uur kun je naar de website voor je vaccinatie-afspraak. Dus #PlanDePrik online en 🗣 zegt het voort! 👉 https://t.co/Gymdf4GlTA https://t.co/Ms0t5yxqKI

NS-dienstregeling overdag terug naar ‘oude normaal’

De treinen van NS rijden vanaf maandag overdag weer volgens dezelfde dienstregeling als voordat de coronacrisis begon in maart 2020. Dat betekent dat onder meer de intercity tussen Eindhoven en Amsterdam weer elke tien minuten rijdt. Vanaf 5 juli gaat de dienstregeling van de nachttreinen ook weer terug naar het ‘oude normaal’.

Sinds de versoepelingen in het reisadvies die het kabinet een maand geleden doorvoerde, is er volgens de vervoerder een langzame stijging te zien van het aantal reizigers. Het gemiddeld aantal reizigers bij NS ligt momenteel rond de 40 procent van het gebruikelijke aantal. In het weekend ligt dat aantal op 60 procent.

NS meldt daarnaast dat er een lichte stijging te zien is van het aantal abonnementen sinds de aankondiging van het kabinet dat iedereen weer gebruik mag maken van het openbaar vervoer, ook voor de niet-noodzakelijke treinreis.

De dienstregeling van NS is sinds maandag weer op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Foto Ilvy Njiokiktjien

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. We beginnen met het belangrijkste nieuws van zondag.

 • Er lagen zondag 676 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. 265 mensen van hen lagen op de intensive care. Er werden daarnaast 1.066 nieuwe positieve coronatests geregistreerd.
 • Mensen die in 1993 geboren zijn kunnen zich sinds zondagochtend laten vaccineren. Iedereen in deze leeftijdsgroep krijgt het Pfizer-vaccin of het vaccin van Moderna.
 • De politie in Deventer heeft in de nacht van zaterdag op zondag maar liefst 261 bekeuringen uitgedeeld nadat er een einde werd gemaakt aan een illegaal feest. De ME werd ook ingezet toen feestgangers weigerden te vertrekken.
Lees hier het hele blog van zondag terug