Nederlandse hockeyvrouwen pakken titel op EK

Finale Het EK hockey vrouwen is opnieuw gewonnen door Nederland. De hockeysters versloegen Duitsland in de finale met 2-0.
Hockeyster Frederique Matla na het scoren van 2-0.
Hockeyster Frederique Matla na het scoren van 2-0. Foto Willem Vernes/ANP

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben hun Europese titel geprolongeerd. Op het EK in Amstelveen maakte de ploeg van bondscoach Alyson Annan zondag de favorietenrol waar door in de finale Duitsland met 2-0 te verslaan.

Marloes Keetels zette Nederland in de 18de minuut op voorsprong. Keetels tikte van dichtbij raak op aangeven van Caia van Maasakker, die haar strafcorner niet rechtstreeks op doel afvuurde. Daarna bleef het lang spannend, totdat Frédérique Matla het duel vlak voor tijd besliste. De scheidsrechter keurde het doelpunt af omdat ze dacht dat Matla de bal met de bolle kant van haar stick in het doel had gewerkt, maar via de videobeelden werd vervolgens geconcludeerd dat dit niet het geval was.

Oranje wist op het EK in eigen land alle wedstrijden te winnen. In de poule werden Ierland (4-0), Spanje (7-1) en Schotland (10-0) verslagen en in de halve finales België met 3-1. Voor Oranje is het de derde EK-titel op een rij. Twee jaar geleden werden de Duitse hockeysters ook verslagen en ook toen werd het 2-0.

Ook de Nederlandse hockeymannen gingen er met de winst vandoor. Zij wonnen zaterdag voor de zesde keer de Europese titel door van Duitsland via shoot-outs te winnen met 4-1.