Kritiek op tweet Willem Engel over voetballer Eriksen: ‘Rapporteer die man’

Viruswaardheid-voorman Willem Engel
Viruswaardheid-voorman Willem Engel Foto Sem van der Wal/ANP

Een tweet van Viruswaarheid-voorman Willem Engel, waarin hij suggereert dat het instorten van de Deense voetballer Christian Eriksen tijdens een EK-wedstrijd op zaterdagmiddag te maken heeft met een coronavaccinatie, leidt tot kritiek van verschillende kanten. „Een onbeschaafdere vlegel dan deze mislukte dansleraar bestaat er niet”, zei voetbalanalist Johan Derksen in EK-programma De Oranjezomer. Presentator Humberto Tan twittert: „Hoeveel leugenachtige „informatie” mag je verspreiden?” De voorzitter van Eriksens voetbalclub Inter Milan, Giuseppe Marotta, heeft volgens persbureau Reuters tegen het Italiaanse Rai Sport verklaard dat de voetballer nog geen prik heeft gekregen.

Tijdens de eerste EK-wedstrijd van Denemarken, tegen Finland, zakte voormalig Ajacied Eriksen plotseling in elkaar. Hij werd op het veld gereanimeerd en afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij inmiddels in stabiele toestand verkeert. „Er valt net een Deen dood neer op het EK,” schreef Engel kort na de gebeurtenis op Twitter. „Hopelijk kunnen ze hem nog reanimeren. Het experiment is schandalig mislukt. Soms is gelijk krijgen het ergste dat je kan overkomen. Er moet direct gestopt worden met injecties.” De tweet is inmiddels verwijderd, het is onduidelijk of het platform dat heeft gedaan of Engel zelf. Bij het verwijderde bericht staat een verwijzing naar het reglement van Twitter, wat erop duidt dat het bedrijf betrokken is geweest bij het weghalen.

Direct na het bericht van Engel, dat al snel een trending-onderwerp werd op Twitter, riepen critici op de tweet massaal te rapporteren als aanstootgevend materiaal. „Rapporteer die man!!”, schreef Humberto Tan op Twitter, die het ernstig vond dat Engel „Eriksen maar even dood heeft verklaard om politiek ‘gewin’ te halen” met een onbewezen verband tussen vaccinaties en wat er met Eriksen gebeurde. Ook Belgische viroloog Marc van Ranst schreef dat hij het account van Engel heeft „gerapporteerd en geblokkeerd”. „Ik ben helemaal klaar met deze oplichter, en ik kan enkel maar suggereren dat iedere Nederlander deze kerel voorgoed vergeet.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Lichte toename coronapatiënten in ziekenhuizen, daling op de IC