Eriksen heeft zich gemeld via groepschat, discussie over uitzenden beelden

Spelers staan om de in elkaar gezakte Eriksen heen.
Spelers staan om de in elkaar gezakte Eriksen heen. Foto Wolfgang Rattay/Reuters

De Deense voetballer Christian Eriksen heeft zich uren nadat hij in elkaar zakte tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland, gemeld in de groepschat van zijn Milanese club Internazionale. Dat heeft de bestuursvoorzitter van de club Giuseppe Marotta zondag tegen Sky Sport gezegd. „Hij heeft de ploeg gerustgesteld en zei dat hij snel terug zal keren,” aldus Marotta. Ook de Deense voetbalbond DBU heeft Eriksen zondag gesproken en zegt dat hij stabiel is.

Ondertussen heeft sportcardioloog Sanjay Sharma aan het Britse The Mail on Sunday laten weten dat Eriksen geen geschiedenis heeft van hartproblemen. Sharma testte het hart van de 29-jarige voetballer jaarlijks op allerlei aandoeningen van 2013 tot 2019. Op basis van de beelden van zaterdagavond vermoedt hij dat Eriksen tijdens de wedstrijd een hartstilstand kreeg als gevolg van een verkeerd hartritme.

Eriksen viel zaterdag tijdens het EK-duel vlak voor rust plotseling neer. De voormalige Ajacied werd daarop minutenlang gereanimeerd en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis. De wedstrijd lag een uur en drie kwartier stil en werd rond 20.30 uur weer hervat. De Deense ploeg heeft voor zondag alle trainingen en media-optredens geschrapt.

Lees ook dit artikel over Nederlands onderzoek naar acute hartproblemen bij topsporters

Beeldkeuzes

De afgelopen uren is discussie ontstaan over in hoeverre er verkeerde keuzes zijn gemaakt bij het uitzenden van de beelden van het ongeluk. Te zien was hoe Eriksen neerviel, ook was de reanimatie kort in beeld. Daar bleef het bij, gedeeltelijk doordat teamgenoten om de voetballer heen stonden en ook doordat op een gegeven moment werd overgegaan op andere beelden. Volgens critici had minder moeten worden getoond.

De Franse regisseur achter de uitzending, Jean-Jacques Amsellem, zei zaterdag tegen het Franse L’Équipe niet van mening te zijn dat hij verkeerde keuzes heeft gemaakt. „Hiervoor bestaat geen handleiding,” zei hij. „We toonden inderdaad de val, maar ik heb mijn teams vervolgens de opdracht gegeven de reanimatie niet van dichtbij in beeld te brengen.”

In sommige landen werd de uitzending gestaakt, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Desalniettemin heeft de BBC vannacht excuses aangeboden „aan iedereen die van streek raakte door de beelden die we uitzonden”. In Nederland zette de NOS de uitzending wel voort.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Op de derde speeldag is het Nederlands elftal aan de beurt