EK-voetbalblog

Gewenste start van het EK voor het Nederlands elftal

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag begint het toernooi ook voor het Nederlands elftal.

Dit blog is gesloten

In dit blog bracht NRC het nieuws rondom de derde dag van het EK voetbal. Een dag waarop het Nederlands elftal in zijn eerste wedstrijd won van Oekraïne (3-2).

Engeland 1 - 0 Kroatië

 • #5
 • Groep D
 • Londen (Engeland)

Oostenrijk 3 - 1 Noord-Macedonië

 • #6
 • Groep C
 • Boekarest (Roemenië)

Nederland 3 - 2 Oekraïne

 • #7
 • Groep C
 • Amsterdam (Nederland)

Groep C
Oostenrijk 1 3 2
Nederland 1 3 1
Oekraïne 1 0 -1
Noord-Macedonië 1 0 -2
Groep D
Engeland 1 3 1
Tsjechië 0 0 0
Schotland 0 0 0
Kroatië 1 0 -1

Met de blik op bondscoach Frank de Boer

Frank de Boer debuteerde als bondscoach op een EK. Langs de lijn is hij een andere coach dan tijdens de voorbereiding.

Vanaf minuut één is Frank de Boer de strak gespannen snaar

Gewenste start van het EK voor Oranje

Het Nederlands elftal is het EK begonnen met een 3-2 overwinning op Oekraïne. De ploeg van Frank de Boer oogde bij vlagen kwetsbaar.

Winnend Oranje maakte het zich onnodig moeilijk

Groep C: Oostenrijk verslaat Noord-Macedonië

In Groep C, de poule waarin ook Nederland en Oekraïne spelen, won Oostenrijk zondagavond van Noord-Macedonië. In Boekarest werd het 3-1. Oostenrijk kwam in de regen na ruim een kwartier op voorsprong, toen Stefan Lainer de bal prachtig binnentikte bij de tweede paal.

Maar lang duurde de Oostenrijkse vreugde niet. Tien minuten later stond het alweer gelijk, door geklungel in de Oostenrijkse defensie. Veteraan Goran Pandev schoot de gelijkmaker binnen. Voor de 37-jarige Pandev, 120-voudig international, was het zijn eerste EK-doelpunt. Hij debuteerde twintig jaar geleden voor Noord-Macedonië.

In de levendige tweede helft waren er kansen voor beide ploegen. Dertien minuten voor tijd sloeg Oostenrijk echter opnieuw toe. David Alaba, de nieuwe aanwinst van Real Madrid, legde de bal vanaf de linkervleugel loepzuiver op de voet van invaller Michael Gregoritsch, die knap binnentikte: 2-1. In de slotminuut maakte een andere invaller, oud-Twentespeler Marko Arnautovic, de 3-1. Het betekende de eerste zege ooit voor Oostenrijk in een EK-eindronde.

Komende donderdag speelt Oostenrijk zijn tweede groepsduel, tegen Nederland.

Groep D: Engeland begint goed aan EK

In groep D heeft Engeland, thuis in Londen, het EK geopend met een krappe overwinning op Kroatië. Engeland was sterker en won op Wembley verdiend met 1-0 van de vice-wereldkampioen. Voor ruim 22.000 toeschouwers maakten de Engelsen de enige treffer na een klein uur spelen. Kalvin Phillips speelde knap Raheem Sterling vrij in het strafschopgebied, en de aanvaller van Manchester City schoot beheerst binnen. Kort daarvoor had Kroatië zijn eerste kans gekregen, maar het schot van Luka Modric was te slap.

Engeland had nog een rekening te vereffenen met Kroatië, dat in 2018, op het WK in Rusland, in de halve finale Engeland afhield van een finaleplaats. De Kroaten verloren de WK-finale vervolgens van Frankrijk.

De twee overige landen in groep D, Schotland en Tsjechië, spelen maandagmiddag om 15 uur in Glasgow hun eerste groepsduel.

Waarom de Belgische spits Lukaku tegen Rusland geen buitenspel stond

Romelu Lukaku scoorde zaterdagavond twee keer voor België in de groepswedstrijd tegen Rusland (3-0). Bij zijn eerste doelpunt stond de spits duidelijk buitenspel, maar toch grepen de assistent-scheidsrechter en VAR niet in. Bij de Vlaamse publieke zender Sporza werd uitgelegd waarom.

Als de Belg Dries Mertens vanaf het middenveld een dieptepass geeft, staat Lukaku inderdaad buitenspel. Maar omdat de Russische verdediger Andrej Semjonov de bal probeerde weg te werken, terwijl Lukaku niet in de buurt van de bal was, en Lukaku de bal na de mislukte onderschepping in zijn bezit kreeg waardoor het feitelijk een pass van de verdediger was, werd het buitenspel opgeheven.

„Volgens de UEFA kan een speler niet buitenspel staan als hij het duel om de bal niet aangaat”, legde analist Frank Boeckx zaterdag na de wedstrijd uit in Villa Sporza. „Als er geen onbedoelde deviatie is, maar een interventie van de verdediger, dan is het geen buitenspel.”


Eriksen heeft zich gemeld via groepschat, discussie over uitzenden beelden

De Deense voetballer Christian Eriksen heeft zich uren nadat hij in elkaar zakte tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland, gemeld in de groepschat van zijn Milanese club Internazionale. Dat heeft de bestuursvoorzitter van de club Giuseppe Marotta zondag tegen Sky Sport gezegd. „Hij heeft de ploeg gerustgesteld en zei dat hij snel terug zal keren,” aldus Marotta. Ook de Deense voetbalbond DBU heeft Eriksen zondag gesproken en zegt dat hij stabiel is.

Ondertussen heeft sportcardioloog Sanjay Sharma aan het Britse The Mail on Sunday laten weten dat Eriksen geen geschiedenis heeft van hartproblemen. Sharma testte het hart van de 29-jarige voetballer jaarlijks op allerlei aandoeningen van 2013 tot 2019. Op basis van de beelden van zaterdagavond vermoedt hij dat Eriksen tijdens de wedstrijd een hartstilstand kreeg als gevolg van een verkeerd hartritme.

Eriksen viel zaterdag tijdens het EK-duel vlak voor rust plotseling neer. De voormalige Ajacied werd daarop minutenlang gereanimeerd en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis. De wedstrijd lag een uur en drie kwartier stil en werd rond 20.30 uur weer hervat. De Deense ploeg heeft voor zondag alle trainingen en media-optredens geschrapt.

Lees ook dit artikel over Nederlands onderzoek naar acute hartproblemen bij topsporters

Beeldkeuzes

De afgelopen uren is discussie ontstaan over in hoeverre er verkeerde keuzes zijn gemaakt bij het uitzenden van de beelden van het ongeluk. Te zien was hoe Eriksen neerviel, ook was de reanimatie kort in beeld. Daar bleef het bij, gedeeltelijk doordat teamgenoten om de voetballer heen stonden en ook doordat op een gegeven moment werd overgegaan op andere beelden. Volgens critici had minder moeten worden getoond.

De Franse regisseur achter de uitzending, Jean-Jacques Amsellem, zei zaterdag tegen het Franse L’Équipe niet van mening te zijn dat hij verkeerde keuzes heeft gemaakt. „Hiervoor bestaat geen handleiding,” zei hij. „We toonden inderdaad de val, maar ik heb mijn teams vervolgens de opdracht gegeven de reanimatie niet van dichtbij in beeld te brengen.”

In sommige landen werd de uitzending gestaakt, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Desalniettemin heeft de BBC vannacht excuses aangeboden „aan iedereen die van streek raakte door de beelden die we uitzonden”. In Nederland zette de NOS de uitzending wel voort.

Spelers staan om de in elkaar gezakte Eriksen heen. Foto Wolfgang Rattay/Reuters

EK-uitslagen en speelschema

Op het EK zijn vier van de 51 wedstrijden gespeeld. In het speelschema van NRC vindt u de uitslagen terug en kunt u zien welke wedstrijden u niet zeker wilt missen.

EK voetbal 2021: Het programma en de uitslagen

Welkom in dit blog

Engeland - Kroatië

 • #5
 • Groep D
 • Londen (Engeland)

Oostenrijk - Noord-Macedonië

 • #6
 • Groep C
 • Boekarest (Roemenië)

Nederland - Oekraïne

 • #7
 • Groep C
 • Amsterdam (Nederland)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag komt het Nederlands elftal voor het eerst in actie.

 • Doelman Maarten Stekelenburg mag zich vandaag de oudste speler van het Nederlands elftal op een eindronde noemen. Hij verbreekt tijdens de eerste groepswedstrijd, tegen Oekraïne, een leeftijdsrecord van Edwin van der Sar, die in de kwartfinale van het EK van 2008 tegen Rusland 37 jaar en 236 dagen oud was. Stekelenburg is zondag met 38 jaar en 264 dagen de op vier na oudste speler op een EK, na de Hongaar Gábor Király (40 jaar en 86 dagen), Duitser Lothar Matthäus (39 jaar en 91 dagen), Deen Morten Olsen (38 jaar en 308 dagen) en Engelsman Peter Shilton (38 dagen en 271 dagen).
 • Engeland opent om 15 uur de derde dag van het EK, in Londen tegen vice-wereldkampioen Kroatië. De Kroaten bereikten in 2018 de finale van het WK in Rusland door een verrassende 2-1 overwinning op Engeland. Sterspeler Loka Modric tempert de verwachtingen nu. „We kunnen niet elke keer de finale halen”, zei hij vooraf.
 • Oostenrijk en Noord-Macedonië openen om 18 uur Groep C, waarin ook Nederland speelt. Het duel wordt gespeeld in Boekarest.
 • Het EK-voetbalblog van 12 juni: Een onwerkelijke voetbalavond in Kopenhagen.