Laatste nieuws coronacrisis

Lichte toename coronapatiënten in ziekenhuizen, daling op de IC

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag.

  • Er lagen zondag 676 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. 265 mensen van hen lagen op de intensive care. Er werden daarnaast 1.066 nieuwe positieve coronatests geregistreerd.
  • Mensen die in 1993 geboren zijn kunnen zich sinds zondagochtend laten vaccineren. Iedereen in deze leeftijdsgroep krijgt het Pfizer-vaccin of het vaccin van Moderna.
  • De politie in Deventer heeft in de nacht van zaterdag op zondag maar liefst 261 bekeuringen uitgedeeld nadat er een einde werd gemaakt aan een illegaal feest. De ME werd ook ingezet toen feestgangers weigerden te vertrekken.

Ga hier naar het blog van maandag

Lichte toename coronapatiënten in ziekenhuizen, daling op de IC

Op zondag liggen er 676 coronapatiënten op Nederlandse ziekenhuisafdelingen, dat zijn er vier meer dan zaterdag. Van hen liggen 265 mensen op de intensive care, een daling van vier patiënten. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal personen dat met corona op de intensive care ligt, daalt sinds het begin van mei.

Het RIVM meldt dat tussen zaterdag en zondag 1.066 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat zijn er 187 minder dan tussen vrijdag- en zaterdagavond. In het afgelopen etmaal werden drie gevallen gemeld van mensen die overleden aan Covid-19. Dat wil niet zeggen dat deze mensen allemaal in dat tijdsbestek zijn overleden. Meldingen komen vaak met enige vertraging binnen bij het RIVM.

Kritiek op tweet Willem Engel over voetballer Eriksen: ‘Rapporteer die man’

Een tweet van Viruswaarheid-voorman Willem Engel, waarin hij suggereert dat het instorten van de Deense voetballer Christian Eriksen tijdens een EK-wedstrijd op zaterdagmiddag te maken heeft met een coronavaccinatie, leidt tot kritiek van verschillende kanten. „Een onbeschaafdere vlegel dan deze mislukte dansleraar bestaat er niet”, zei voetbalanalist Johan Derksen in EK-programma De Oranjezomer. Presentator Humberto Tan twittert: „Hoeveel leugenachtige „informatie” mag je verspreiden?” De voorzitter van Eriksens voetbalclub Inter Milan, Giuseppe Marotta, heeft volgens persbureau Reuters tegen het Italiaanse Rai Sport verklaard dat de voetballer nog geen prik heeft gekregen.

Tijdens de eerste EK-wedstrijd van Denemarken, tegen Finland, zakte voormalig Ajacied Eriksen plotseling in elkaar. Hij werd op het veld gereanimeerd en afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij inmiddels in stabiele toestand verkeert. „Er valt net een Deen dood neer op het EK,” schreef Engel kort na de gebeurtenis op Twitter. „Hopelijk kunnen ze hem nog reanimeren. Het experiment is schandalig mislukt. Soms is gelijk krijgen het ergste dat je kan overkomen. Er moet direct gestopt worden met injecties.” De tweet is inmiddels verwijderd, het is onduidelijk of het platform dat heeft gedaan of Engel zelf. Bij het verwijderde bericht staat een verwijzing naar het reglement van Twitter, wat erop duidt dat het bedrijf betrokken is geweest bij het weghalen.

Direct na het bericht van Engel, dat al snel een trending-onderwerp werd op Twitter, riepen critici op de tweet massaal te rapporteren als aanstootgevend materiaal. „Rapporteer die man!!”, schreef Humberto Tan op Twitter, die het ernstig vond dat Engel „Eriksen maar even dood heeft verklaard om politiek ‘gewin’ te halen” met een onbewezen verband tussen vaccinaties en wat er met Eriksen gebeurde. Ook Belgische viroloog Marc van Ranst schreef dat hij het account van Engel heeft „gerapporteerd en geblokkeerd”. „Ik ben helemaal klaar met deze oplichter, en ik kan enkel maar suggereren dat iedere Nederlander deze kerel voorgoed vergeet.”

Viruswaardheid-voorman Willem Engel Foto Sem van der Wal/ANP

261 bekeuringen uitgedeeld bij illegaal feest Deventer

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een illegaal feest in Deventer beëindigd – aan 261 feestgangers is een boete uitgedeeld. Dat bevestigt een woordvoeder van de politie Oost-Nederland na berichtgeving van persbureau ANP. De politie heeft de uitgangen van het verlaten pand waarin het feest georganiseerd werd geblokkeerd en iedereen verzocht naar buiten te komen. Twintig mensen moesten door de mobiele eenheid worden verwijderd, omdat ze weigerden het pand te verlaten.

De politie van Deventer trof de afgelopen weken vaker grote feesten aan, zegt de politiewoordvoerder. „Vooral sinds het mooie weer.” Meestal zijn die feesten buiten, op de Wellekade bijvoorbeeld, die inmiddels is afgesloten na acht uur ‘s avonds. De politie greep na twee avonden de kade ontruimd te hebben niet meer in, schrijft lokale krant De Stentor. „Daarvoor waren eenvoudigweg niet genoeg agenten op de been.”

Ook in andere Nederlandse steden werden dit weekend grote feesten beëindigd. In Tilburg greep de politie in bij een bijeenkomst van 250 mensen in het Leijpark, die zich na de ontbinding uitbreidde en verplaatste richting Loon op Zand. Uiteindelijk stonden er zo’n vijfhonderd feestgangers. Op vrijdagavond werd een feest met vijf- tot zevenhonderd mensen in het Rotterdamse Kralingse Bos stilgelegd. Daarbij zijn twee jongens van 16 jaar gearresteerd voor openlijke geweldpleging en belediging. De ME werd ingeschakeld toen een laatste groep van zo’n tweehonderd mensen weigerde te vertrekken. Feestgangers gooiden daarbij met glas naar de politie.

Geboortejaar 1993 aan de beurt voor vaccin

Mensen die in 1993 geboren zijn kunnen vanaf zondagochtend om 10.00 een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat meldde demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) op zondagochtend via Twitter. Iedereen uit dit geboortejaar wordt geprikt met het BioNTech/Pfizer- of Moderna-vaccin.

In de afgelopen week zijn er gemiddeld ruim 205.000 prikken per dag gezet – 286 vaccinaties per minuut, blijkt uit cijfers van het RIVM. In totaal hebben zo’n twaalf miljoen Nederlanders ten minste één prik gekregen.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Ook op zondag gaat het werk in de vaccinatie-operatie gewoon door. Vandaag een extra mooie dag voor 1️⃣9️⃣9️⃣3️⃣. ☀️ Rond 10:00 uur zijn jullie aan de beurt! #PlanDePrik online en 🗣 zegt het voort. 👉 https://t.co/Gymdf4GlTA https://t.co/5er68HNGpt

Braziliaanse president krijgt boete voor niet dragen mondkapje, coronacijfers België dalen verder

  • De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zaterdag opnieuw een boete gekregen voor het niet dragen van een mondkapje tijdens een evenement. Dat melden lokale media. Ook zijn zoon Eduardo en minister Tarcísio Gomes de Freitas (infrastructuur) kregen een bon van omgerekend ongeveer 90 euro. Het drietal woonde een motorrally in São Paulo bij met duizenden aanwezigen. In mei kreeg Bolsonaro ook al een boete dezelfde overtreding. De president heeft vanaf het begin van de pandemie het coronavirus gebagatelliseerd en laat zich geregeld negatief uit over de maatregelen.
  • Het aantal dagelijks geregistreerde positieve coronatests in België is afgelopen week tot onder de duizend per dag gezakt. Dat melden Belgische media zondag op basis van de jongste cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Van 3 tot en met 9 juni kwamen dagelijks gemiddeld 984 positieve uitslagen binnen, 38 procent minder dan een week eerder. Ook met de ziekenhuisbezetting gaat het de goede kant op: dagelijks worden momenteel gemiddeld 52 coronapatiënten opgenomen in België, dat is 30 procent minder dan in de week daarvoor.
  • Dertien leden van de Venezolaanse voetbaldelegatie die meedoet aan de Copa América-competitie in Brazilië zijn positief getest op het coronavirus. Onder hen zijn acht spelers. Venezolaanse bondscoach José Peseiro heeft meteen vijftien nieuwe spelers opgeroepen die de inmiddels geïsoleerde voetballers moeten vervangen. Ook in de Boliviaanse delegatie werden op zaterdagmiddag vier besmettingen vastgesteld, waarvan drie bij spelers. De Copa América lag al onder vuur: Colombia en Argentinië zouden het toernooi eerst samen organiseren, maar trokken zich terug wegens stijgende aantallen gemelde coronabesmettingen. Brazilië bood zich aan als organisator, ondanks het feit dat de geregistreerde positieve tests ook daar nog hoog zijn.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro tijdens de motorrally waar hij geen mondkapje droeg. Foto Amanda Perobelli/Reuters

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. We beginnen met het belangrijkste nieuws van zaterdag.

  • Saoedi-Arabië heeft voor het tweede jaar op rij besloten dat alleen zijn eigen inwoners de hadj, de islamitische bedevaart naar de stad Mekka, mogen maken. Bovendien is deelname beperkt tot mensen van tussen de 18 en 65 jaar oud die ingeënt of immuun zijn tegen het virus en geen chronische ziekten hebben. Ook mogen maximaal 60.000 mensen deelnemen.
  • De daling in de ziekenhuisbezetting zet door. Zaterdagochtend lagen 672 coronapatiënten in het ziekenhuis, 57 minder dan vrijdag. Van hen lagen 269 personen op de intensive care, een daling van twaalf patiënten.
  • Het opheffen van de laatste coronamaatregelen wordt in Engeland waarschijnlijk met een maand uitgesteld. De laatste coronabeperkingen zouden eigenlijk op 21 juni worden geschrapt, maar de besmettelijkere Delta-coronavariant is in het land aan een opmars bezig. Vrijdag telde het VK ruim achtduizend nieuwe coronabesmettingen, het hoogste aantal sinds februari.
  • De sportsector heeft in 2020 door de coronamaatregelen ruim 500 miljoen euro financiële schade geleden. Het gaat om sportverenigingen en -ondernemers, gemeenten en sportbonden. Dat blijkt uit een rapportage van het Mulier Instituut.
Lees hier het hele blog van zaterdag terug