Braziliaanse president krijgt boete voor niet dragen mondkapje, coronacijfers België dalen verder

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro tijdens de motorrally waar hij geen mondkapje droeg.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro tijdens de motorrally waar hij geen mondkapje droeg. Foto Amanda Perobelli/Reuters
  • De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zaterdag opnieuw een boete gekregen voor het niet dragen van een mondkapje tijdens een evenement. Dat melden lokale media. Ook zijn zoon Eduardo en minister Tarcísio Gomes de Freitas (infrastructuur) kregen een bon van omgerekend ongeveer 90 euro. Het drietal woonde een motorrally in São Paulo bij met duizenden aanwezigen. In mei kreeg Bolsonaro ook al een boete dezelfde overtreding. De president heeft vanaf het begin van de pandemie het coronavirus gebagatelliseerd en laat zich geregeld negatief uit over de maatregelen.
  • Het aantal dagelijks geregistreerde positieve coronatests in België is afgelopen week tot onder de duizend per dag gezakt. Dat melden Belgische media zondag op basis van de jongste cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Van 3 tot en met 9 juni kwamen dagelijks gemiddeld 984 positieve uitslagen binnen, 38 procent minder dan een week eerder. Ook met de ziekenhuisbezetting gaat het de goede kant op: dagelijks worden momenteel gemiddeld 52 coronapatiënten opgenomen in België, dat is 30 procent minder dan in de week daarvoor.
  • Dertien leden van de Venezolaanse voetbaldelegatie die meedoet aan de Copa América-competitie in Brazilië zijn positief getest op het coronavirus. Onder hen zijn acht spelers. Venezolaanse bondscoach José Peseiro heeft meteen vijftien nieuwe spelers opgeroepen die de inmiddels geïsoleerde voetballers moeten vervangen. Ook in de Boliviaanse delegatie werden op zaterdagmiddag vier besmettingen vastgesteld, waarvan drie bij spelers. De Copa América lag al onder vuur: Colombia en Argentinië zouden het toernooi eerst samen organiseren, maar trokken zich terug wegens stijgende aantallen gemelde coronabesmettingen. Brazilië bood zich aan als organisator, ondanks het feit dat de geregistreerde positieve tests ook daar nog hoog zijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Braziliaanse president krijgt boete voor niet dragen mondkapje, coronacijfers België dalen verder