Groep A: Wales en Zwitserland in evenwicht

Wales en Zwitserland hebben in hun eerste wedstrijd bij het EK gelijkgespeeld: 1-1. Het duel vond plaats in Bakoe, waar de thermometer een zomerse temperatuur aangaf. Het warme weer kwam de wedstrijd niet ten goede, vooral het spel van Wales was in de eerste helft soms belabberd. Toch waren de Britten na een kwartier dicht bij de openingstreffer, maar de Zwitserse doelman Yann Sommer redde fraai op een kopbal van Kieffer Moore.

Zwitserland had het initiatief. Dat leidde niet of nauwelijks tot hele grote kansen en net als vrijdagavond bij het openingsduel van het EK tussen Italië en Turkije, de andere landen in groep A, was de ruststand 0-0. In navolging van de Italianen kwamen de Zwitsers vroeg in de tweede helft dik verdiend op voorsprong, toen spits Breel Embolo raak kopte uit een hoekschop van een andere aanvaller, Xherdan Shaqiri.

Wales weigerde te capituleren en Moore - inmiddels getooid met een rode tulband na een botsing met een tegenstander - kopte in de 74ste minuut de gelijkmaker binnen. Een doelpunt van de Zwitser Mario Gavranovic, vijf minuten voor tijd, werd door de VAR afgekeurd vanwege buitenspel.

Breel Embolo zette Zwitserland op 1-0. Foto Valentin Ogirenko / EPA

Op de tribunes van het Olympisch Stadion in Bakoe zaten vanwege de strenge coronamaatregelen en de enorme afstanden die Zwitserse en Welshe supporters moesten afleggen, slechts 5.000 toeschouwers - een zesde deel van de toegestane capaciteit. De verwachting is dat bij de groepswedstrijden die Turkije komende week in Bakoe speelt, het stadion wel voor de helft gevuld zal zijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Wales en Zwitserland spelen gelijk in zomers Bakoe