Zitplaats eerste ruimtereis Jeff Bezos geveild voor 28 miljoen dollar

Raket Amazon-oprichter Jeff Bezos reist in juli samen met de hoogste bieder de ruimte in. Het is de eerste bemande vlucht van het bedrijf waarmee Bezos ruimtetoerisme op de kaart wil zetten.
Amazon-oprichter Jeff Bezos op het lanceringsterrein van zijn ruimtebedrijf.
Amazon-oprichter Jeff Bezos op het lanceringsterrein van zijn ruimtebedrijf. Foto via EPA

Een online veiling voor een zitplaats op een commerciële ruimtereis heeft zaterdag 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) opgeleverd, meldt persbureau AP. Een nog onbekende bieder zal in juli samen met Amazon-oprichter Jeff Bezos en diens broer de dampkring doorkruisen. Het gaat om de eerste bemande vlucht van Blue Origin, het bedrijf waarmee Bezos ruimtetoerisme op de kaart wil zetten.

De slotdag van de veiling volgde op meer dan een maand van online biedingen door meer dan 7.500 mensen uit 159 landen. Toen de ruim twintig hoogste bieders zaterdag begonnen aan de eindveiling stond de teller nog op 4,8 miljoen dollar (bijna 4 miljoen euro). Nadat Jeff Bezos, de rijkste man op aarde, had bekendgemaakt zelf ook in de raket plaats te nemen, namen de biedingen een vlucht. De identiteit van de winnende bieder zal binnenkort worden onthuld.

De raket, New Shepard genaamd, vertrekt vanuit de Amerikaanse staat Texas op 20 juli - precies 52 jaar nadat Amerikaanse astronauten op de maan landden - en moet een hoogte van ruim honderd kilometer bereiken. De inzittenden zijn dan een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde, waarna het vaartuig weer terugkeert. Blue Origin maakte eerder vijftien succesvolle korte testvluchten van ongeveer tien minuten.

Lees ook: Amazon-topman Jeff Bezos: hypocriet of weldoener?