WHO-directeur: ’50 miljard euro nodig voor vaccineren niet-westerse landen’

Vaccins komen in het kader van het Covax-programma aan in Madagascar.
Vaccins komen in het kader van het Covax-programma aan in Madagascar. Foto Mamyrael/AFP

De G7-landen moeten 50 miljard euro beschikbaar stellen aan niet-westerse landen om vaccins te kunnen kopen. Dat heeft de Europees directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Hans Kluge vrijdag gezegd tijdens een interview met Nieuwsuur. De wereld is volgens hem pas verlost van het coronavirus als iedereen toegang heeft tot vaccins.

De WHO wil aan het eind van het jaar minstens 30 procent van de wereldbevolking hebben ingeënt. Om dat te halen, zijn nog zo’n 500 miljoen vaccins nodig. Kluge noemt het „pijnlijk” dat sommige landen al nadenken over het vaccineren van kinderen, terwijl in andere landen de artsen en het verplegend personeel nog geen prik hebben gehad. Om de hele bevolking in te enten zijn volgens hem 11 miljard doses nodig.

Om ontwikkelingslanden te helpen aan coronavaccins is het Covax-programma opgezet door onder andere de WHO. Het doel is om 1,3 miljard vaccins te leveren aan 92 ontwikkelingslanden, die daarmee 20 procent van hun bevolking kunnen vaccineren. Vrijdag werd bekend dat de G7-landen, die samenzijn voor een top, een miljard vaccins zullen doneren aan de rest van de wereld. De Amerikaanse president Joe Biden doneert 500 miljoen vaccins, Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk heeft 100 miljoen doses toegezegd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opheffen coronamaatregelen Engeland met maand uitgesteld