Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. We beginnen met het belangrijkste nieuws van vrijdag.

  • Zeven van de grootste industrielanden ter wereld stellen gezamenlijk één miljard vaccins beschikbaar. Dat werd voor aanvang van de G7-top in Engeland bekend. De bijeenkomst staat sowieso in het teken van de coronapandemie. Zo sprak de Britse premier Boris Johnson zijn collega’s toe over de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis.
  • Vanaf 30 juni mag bij evenementen weer 100 procent van het maximumaantal gasten aanwezig zijn, zonder dat zij daarbij anderhalve meter afstand hoeven te houden. Bij de ingang moeten de bezoekers een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs overleggen.
  • Europese lidstaten zijn het eens geworden over nieuwe regels voor het reisverkeer binnen de Europese Unie. De afspraken moeten het voor Europeanen makkelijker maken naar een ander land te reizen, onder meer omdat eisen als een test of een quarantaine voor volledig gevaccineerden worden opgeheven.
  • De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson moet 60 miljoen doses van het Janssen-vaccin weggooien, zo heeft de Amerikaanse Voedsel- en Medicijnautoriteit (FDA) besloten. De vaccins zijn mogelijk tijdens de productie in een fabriek in Baltimore vervuild met ingrediënten van het AstraZeneca-vaccin. Als gevolg kan Johnson & Johnson waarschijnlijk niet voldoen aan toegezegde leveringen aan Europa.
  • Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk moeten vanaf dinsdag na aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. Doen zij dit niet, dan kunnen ze een boete krijgen van 339 euro. Reden is de toename van het aantal personen dat in het VK besmet is met de Deltavariant (voorheen Indiase variant) van het coronavirus.
Lees ook: Nederland breidt quarantaineplicht uit voor reizigers uit VK Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: WHO-directeur: ’50 miljard euro nodig voor vaccineren niet-westerse landen’