Stekelenburg eerste doelman, De Ligt niet fit

Maarten Stekelenburg is bij het EK de eerste doelman van het Nederlands elftal. De 38-jarige keeper van Ajax krijgt de voorkeur boven Tim Krul, die afgelopen seizoen met Norwich City naar de Premier League promoveerde. Marco Bizot (AZ) is de derde keeper in de selectie van Oranje.

Bondscoach Frank de Boer beschouwde tot vorige maand Jasper Cillessen als zijn eerste doelman voor het EK. De keeper van Valencia testte echter positief op corona. De Boer liet aanvankelijk weten dat Cillessen weer bij Oranje zou aansluiten als hij negatief zou worden getest, maar besloot hem toch niet op te nemen in zijn definitieve EK- selectie.

Maarten Stekelenburg Foto Maurice van Steen/EPA

Matthijs de Ligt ontbreekt zondag in de eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne. De verdediger van Juventus is nog onvoldoende hersteld van een liesblessure. „Voor Matthijs komt de wedstrijd net iets te vroeg, daarin gaan we geen risico nemen”, vertelde De Boer zaterdag tijdens een persconferentie. „Er komen nog twee andere wedstrijden. Als het spannend was geweest, had hij kunnen spelen. Hij zit er dicht tegenaan, we verwachten dat hij er de volgende wedstrijd bij is.”

De Ligt werd afgelopen zondag in de oefenwedstrijd tegen Georgië vervangen door Jurriën Timber, de 19-jarige verdediger van Ajax. De opstelling van Oranje voor het duel met Oekraïne is nog niet bekend.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Wales en Zwitserland spelen gelijk in zomers Bakoe