Oud-president Colombia vraagt om vergiffenis voor duizenden executies door leger

Colombia Tussen 2002 en 2008 zijn in Colombia duizenden burgers gedood door het leger. Voormalig president Juan Manuel Santos vroeg vrijdag om vergiffenis.
Juan Manuel Santos arriveert bij de commissie om een verklaring af te leggen.
Juan Manuel Santos arriveert bij de commissie om een verklaring af te leggen. Foto Juan Barreto/AFP

De Colombiaanse oud-president Juan Manuel Santos heeft vrijdag om vergiffenis gevraagd voor de duizenden buitengerechtelijke executies die het leger uitvoerde tijdens zijn ambtstermijn als minister van Defensie. Dat melden Colombiaanse media. Santos getuigde vrijdag voor een waarheidscommissie over het zogenoemde ‘valse positieven’-schandaal. Daarbij doodden militairen tussen 2002 en 2008 zeker 6.402 burgers die zij in rapportages ten onrechte aanmerkten als guerrillastrijders.

Volgens Santos waren de executies het beleid van toenmalig president Álvaro Uribe, die het leger zou hebben aangemoedigd om zoveel mogelijk rebellen te doden. Ingehuurd door het leger lokten ronselaars jonge, arme mannen naar afgelegen plekken met het vooruitzicht op werk, aldus The Guardian. Vervolgens zijn ze gedood. Als beloning kregen de militairen vervolgens extra vakantiedagen of een geldbonus. Tientallen legerleiders zijn de afgelopen jaren vastgezet en veroordeeld voor betrokkenheid bij de executies.

Santos noemde het valse positieven-schandaal vrijdag een van de „meest pijnlijke momenten” in zijn leven. „Het is een onuitwisbare smet op de eer van het leger.” Hij zei te betreuren dat families hun geliefden hebben verloren tijdens die periode en vindt dat ook het leger om vergiffenis zou moeten vragen.

Uribe was tussen 2002 en 2008 president van Colombia, Santos leidde het land van 2010 tot 2018. Santos kreeg in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede vanwege het vredesakkoord dat hij sloot met rebellenbeweging FARC.

Lees ook: De oude teflon-president van Colombia blijkt niet immuun