Misdaad

Advocaten Nabil B. wraken rechtbank, Marengo-proces ligt dagen stil

Het Marengo-proces ligt nog dagen stil, in afwachting van de uitkomst van een wrakingsverzoek door de advocaten van kroongetuige Nabil B. Volgens de advocaten is er sprake van vooringenomenheid bij de rechters. De wrakingskamer neemt „uiterlijk” volgende week vrijdag een besluit, meldt persbureau ANP.

Als het verzoek wordt afgewezen, kan de zaak op 21 juni worden hervat, de eerstvolgende zittingsdag die al gepland stond. Bij toewijzing moeten er nieuwe rechters aantreden, wat voor flinke vertraging zal zorgen.

De advocaten van Nabil B. besloten vrijdag de rechters te wraken, omdat de rechtbank weigerde de medische toestand van B. te bespreken achter gesloten deuren, zonder bijzijn van pers of de advocaten van andere verdachten. De rechtbank liet weten niets te zien in zo’n besloten bespreking, waarop advocaat Peter Schouten na een korte bedenktijd bekendmaakte de rechters te wraken. Over dat besluit zei hij volgens ANP: „De rechtbank behandelt onze cliënt anders dan andere verdachten.”

Medische omstandigheden

Raadsman Onno de Jong droeg vrijdagochtend „medische omstandigheden” aan als aanvullende reden voor Nabil B.’s besluit de samenwerking met het OM op te schorten. Het zou zeer privacygevoelig zijn. Eind mei liet de kroongetuige al weten niet tevreden te zijn over de bescherming van zijn familie, en daarom de overeenkomst met het OM te staken.

B. moest vrijdag verplicht aanwezig zijn in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, omdat in het proces een moordzaak op de agenda stond waarin hij verdachte is. Volgens B. gaf Ridouan Taghi, de hoofdverdachte van het Marengo-proces, opdracht tot die moord in 2017 waarbij de verkeerde persoon werd omgebracht. B. werd kroongetuige nadat hij over die vergismoord uit de school klapte - maar zwijgt nu al weken tijdens de behandeling van de afzonderlijke zaakdossiers in het proces. (NRC)