Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

De formatie lijkt muurvast te zitten en de laatste CDA-perikelen zullen een nieuw kabinet niet gauw dichterbij brengen. U dacht deze week hardop aan oplossingen.

Waar vorige zaterdag Hubert Smeets in deze bijlage een zakenkabinet voor eens en altijd afschreef, ziet briefschrijver Ronald de Vreede alsnog reden om zo’n kabinet voor te stellen. De verkiezingen waren door corona „gemankeerd”, schrijft hij, en er zijn „tussen de verkiezingen en de formatie zaken aan het licht gekomen waar de kiezer een oordeel over zou moeten kunnen uitspreken”. Een zakenkabinet van een jaar „om Nederland weer op te starten”, gevolgd door „ongemankeerde verkiezingen”, zou de impasse kunnen doorbreken.

Een „‘klassieke’ manier” van formeren doet geen recht aan de „grote diversiteit” in de Kamer, meent Erik Tilanus uit Driebergen. Denk niet in afzonderlijke partijen maar in gezamenlijke thema’s is zijn voorstel, en maak gebruik van de aanwezige „kennis en ervaring” om grote thema’s „om te zetten in concreet beleid”. „Zo ontstaat een kabinet dat losser staat tegenover de Kamer”, voorspelt Tilanus.

Wout Visser uit Leusden kijkt voor inspiratie over de grens, naar de zuiderburen – de Belgen hebben enige ervaring met lange formaties. De Belgische koning Filip („hij ziet er wat sullig uit, maar onderschat hem niet”) speelde tijdens de record-kabinetsformatie een beslissende rol, leerde Visser via het Vlaamse journaal: „Hij sloeg (discreet) met de vuist op tafel, en hield alle kleinzielige politici op niet mis te verstane wijze voor dat ze in het landsbelang ‘over hun eigen schaduw moesten stappen’.” Niet veel later werd een regering gevormd.

Of het hier ook zover zal komen is het ‘Geheim van Noordeinde’, maar met de kwestie-Omtzigt zijn ‘Belgische toestanden’ niet meer ondenkbaar.

plv. chef Opinie