Hadj opnieuw alleen voor inwoners Saoedi-Arabië, maximaal 60.000 deelnemers

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • Saoedi-Arabië heeft voor het tweede jaar op rij besloten dat alleen zijn eigen inwoners de hadj, de islamitische bedevaart naar de stad Mekka, mogen maken. Dat meldt het Saoedische staatspersbureau Saudi Press Agency zaterdag. Bovendien is deelname beperkt tot mensen van tussen de 18 en 65 jaar oud die ingeënt of immuun zijn tegen het virus en geen chronische ziekten hebben. Ook mogen maximaal 60.000 mensen deelnemen. De hadj vindt eind juli plaats en kent normaal gesproken zeker twee miljoen deelnemers.
  • Burgemeester Sergej Sobjanin heeft zaterdag een onverwachte vakantieweek afgekondigd voor zijn stad Moskou. Hij wil daarmee verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. Tussen 15 en 19 juni komt het werkende leven in de Russische hoofdstad grotendeels stil te liggen. Alleen het leger en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de kritieke infrastructuur van de miljoenenstad blijven actief.
  • Havens in het zuiden van China raken steeds meer verstopt als gevolg van coronamaatregelen. In een poging de recente toename in nieuwe Covid-19-besmettingen in te dammen, hebben de lokale autoriteiten de hygiënevoorschriften aangescherpt, wat tot vertraging leidt. Zo moeten binnenkomende containers gedesinfecteerd worden. Meerdere havens hebben gewaarschuwd dat vrachtschepen niet meer mogen aanmeren zonder reservering. Volgens persbureau Reuters gaat het om de grootste opstopping in zeker twee jaar.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hadj opnieuw alleen voor inwoners Saoedi-Arabië, maximaal 60.000 deelnemers