EK-voetbalblog

België wint met groot gemak van Rusland

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rond het EK voetbal. Op de tweede dag van Euro 2020, zoals het toernooi officieel nog heet, staan drie wedstrijden op het programma.

Dit blog is gesloten

Wales 1 - 1 Zwitserland

 • #2
 • Groep A
 • Bakoe (Azerbeidzjan)

Denemarken 0 - 1 Finland

 • #3
 • Groep B
 • Kopenhagen (Denemarken)

België 3 - 0 Rusland

 • #4
 • Groep B
 • Sint-Petersburg (Rusland)

In dit blog bracht NRC het nieuws rondom de tweede dag van het EK voetbal. De dag werd overschaduwd door de schokkende gebeurtenis rond de Deen Christian Eriksen.

Zondag gaat het EK verder, dan komt het Nederlands elftal in actie. In de Johan Cruijff Arena speelt Oranje om 21.00 uur tegen Oekraïne.

Groep B: Lukaku schiet België naar zege op Rusland

Mede door twee doelpunten van spits Romelu Lukaku heeft België zijn eerste wedstrijd op het EK gewonnen. In Sint-Petersburg werd Rusland met 3-0 verslagen. Het andere Belgische doelpunt werd gemaakt door Thomas Meunier. België, door velen beschouwd als titelkandidaat, moest het tegen de Russen doen zonder spelmaker Kevin De Bruyne, die nog niet speelklaar is. Een andere sterspeler, Eden Hazard, die afgelopen seizoen bij zijn club Real Madrid vaak geblesseerd was, kwam in de 72ste minuut in het veld.

Het nieuws over de Deense international Christian Eriksen, die eerder op de avond in Kopenhagen op het veld moest worden gereanimeerd, had ook in de Belgische selectie indruk gemaakt. De basisspelers Jan Vertonghen en Toby Alderweireld speelden met hem bij Ajax en Tottenham Hotspur, Lukaku is ploeggenoot van Eriksen bij Internazionale.
„Het was een echte shock, veel jongens kennen hem uit de kleedkamer”, gaf de Belgische bondscoach Roberto Martinez toe.

Nadat de spelers van België waren uitgefloten omdat ze voor de wedstrijd knielden als protest tegen discriminatie en racisme, kwam Lukaku al na tien minuten tot scoren. Na ruim een half uur profiteerde Meunier van een halve ingreep van de Russische doelman Anton Sjoenin. Na de rust bleef het spel van Rusland ver onder de maat. België bleef zonder grote problemen overeind en Lukaku maakte er in de 88ste minuut 3-0 van.

Groep B: Finland wint bij EK-debuut

Finland heeft zijn eerste wedstrijd op een eindtoernooi gewonnen. Denemarken werd met 1-0 verslagen op een emotionele avond in Kopenhagen. De wedstrijd in groep B werd overschaduwd door het incident met de Deense middenvelder Christian Eriksen, die vlak voor rust onwel werd, op de grond viel en gereanimeerd moest worden.

Na ruim tien minuten werd Eriksen per brancard, die met witte doeken omringd was, van het veld gedragen. Aangedaan zochten beide landen de kleedkamers op. Ruim een uur na het ongeluk kwam het nieuws dat de wedstrijd toch zou worden uitgespeeld. Deense media beweerden dat de Deense selectie had gesproken met Eriksen. De UEFA en de Deense voetbalbond meldden al dat de toestand van de middenvelder stabiel was.

De Finse aanvaller Joel Pohjanpalo maakte na een uur het enige doelpunt van de avond. Hij kopte raak op aangeven van Jere Uronen. Een kwartier voor tijd misten de Denen een penalty via Pierre-Emile Højbjerg.

Denemarken-Finland hervat

De wedstrijd Denemarken-Finland is hervat. De spelers van beide landen besloten verder te spelen nadat Christian Eriksen vanuit het ziekenhuis zelf had aangegeven dat hij dat graag wilde. Het duel, dat om 18 uur begon, ging om 20.30 uur verder. Ook het andere duel in groep B, België-Rusland (aanvang 21.00 uur), gespeeld in Sint-Petersburg, gaat gewoon door.

Groep B: Denemarken-Finland gestaakt na reanimatie Eriksen

Christian Eriksen is in de eerste helft van het EK-duel met Finland in Kopenhagen in elkaar gezakt. De 29-jarige Deense middenvelder is op het veld gereanimeerd, zijn teamgenoten en de Finse spelers keken in verbijstering toe. Na een minutenlange behandeling werd Eriksen van het veld gedragen. De wedstrijd werd gestaakt.

Een paar minuten voor de rust, bij een stand van 0-0, ging Eriksen plots naar de grond. De Deense spelers in zijn buurt zagen al snel de ernst van de situatie in, teamverzorgers en ander medisch personeel waren snel ter plaatse. Eriksen, oud-speler van Ajax en nu onder contract bij de Italiaanse kampioen Internazionale, werd tijdens de reanimatiepogingen door zijn medespelers afgeschermd van de fans en de tv-camera’s.

Twitter avatar EURO2020 UEFA EURO 2020 The UEFA EURO 2020 match in Copenhagen has been suspended due to a medical emergency.

Groep A: Wales en Zwitserland in evenwicht

Wales en Zwitserland hebben in hun eerste wedstrijd bij het EK gelijkgespeeld: 1-1. Het duel vond plaats in Bakoe, waar de thermometer een zomerse temperatuur aangaf. Het warme weer kwam de wedstrijd niet ten goede, vooral het spel van Wales was in de eerste helft soms belabberd. Toch waren de Britten na een kwartier dicht bij de openingstreffer, maar de Zwitserse doelman Yann Sommer redde fraai op een kopbal van Kieffer Moore.

Zwitserland had het initiatief. Dat leidde niet of nauwelijks tot hele grote kansen en net als vrijdagavond bij het openingsduel van het EK tussen Italië en Turkije, de andere landen in groep A, was de ruststand 0-0. In navolging van de Italianen kwamen de Zwitsers vroeg in de tweede helft dik verdiend op voorsprong, toen spits Breel Embolo raak kopte uit een hoekschop van een andere aanvaller, Xherdan Shaqiri.

Wales weigerde te capituleren en Moore - inmiddels getooid met een rode tulband na een botsing met een tegenstander - kopte in de 74ste minuut de gelijkmaker binnen. Een doelpunt van de Zwitser Mario Gavranovic, vijf minuten voor tijd, werd door de VAR afgekeurd vanwege buitenspel.

Breel Embolo zette Zwitserland op 1-0. Foto Valentin Ogirenko / EPA

Op de tribunes van het Olympisch Stadion in Bakoe zaten vanwege de strenge coronamaatregelen en de enorme afstanden die Zwitserse en Welshe supporters moesten afleggen, slechts 5.000 toeschouwers - een zesde deel van de toegestane capaciteit. De verwachting is dat bij de groepswedstrijden die Turkije komende week in Bakoe speelt, het stadion wel voor de helft gevuld zal zijn.

Stekelenburg eerste doelman, De Ligt niet fit

Maarten Stekelenburg is bij het EK de eerste doelman van het Nederlands elftal. De 38-jarige keeper van Ajax krijgt de voorkeur boven Tim Krul, die afgelopen seizoen met Norwich City naar de Premier League promoveerde. Marco Bizot (AZ) is de derde keeper in de selectie van Oranje.

Bondscoach Frank de Boer beschouwde tot vorige maand Jasper Cillessen als zijn eerste doelman voor het EK. De keeper van Valencia testte echter positief op corona. De Boer liet aanvankelijk weten dat Cillessen weer bij Oranje zou aansluiten als hij negatief zou worden getest, maar besloot hem toch niet op te nemen in zijn definitieve EK- selectie.

Maarten Stekelenburg Foto Maurice van Steen/EPA

Matthijs de Ligt ontbreekt zondag in de eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne. De verdediger van Juventus is nog onvoldoende hersteld van een liesblessure. „Voor Matthijs komt de wedstrijd net iets te vroeg, daarin gaan we geen risico nemen”, vertelde De Boer zaterdag tijdens een persconferentie. „Er komen nog twee andere wedstrijden. Als het spannend was geweest, had hij kunnen spelen. Hij zit er dicht tegenaan, we verwachten dat hij er de volgende wedstrijd bij is.”

De Ligt werd afgelopen zondag in de oefenwedstrijd tegen Georgië vervangen door Jurriën Timber, de 19-jarige verdediger van Ajax. De opstelling van Oranje voor het duel met Oekraïne is nog niet bekend.

‘Frank, gewoon 4-3-3’

Voor de laatste training van het Nederlands elftal voor het duel met Oekraïne, zondag in de Arena, cirkelde boven het trainingsveld in Zeist een vliegtuigje met een banner met de tekst ‘Frank, gewoon 4-3-3!’. Bondscoach Frank de Boer kiest vermoedelijk voor de eerste EK-wedstrijd van Oranje voor een ander spelsysteem, met vijf verdedigers, zoals in de oefenwedstrijden tegen Schotland (2-2) en Georgië (3-0).

Twitter avatar primadeluxe Tom Egbers Vliegtuigje boven de Zeister bossen terwijl Oranje traint. https://t.co/VxDsPImzfb

Welkom in dit blog

Wales - Zwitserland

 • #2
 • Groep A
 • Bakoe (Azerbeidzjan)

Denemarken - Finland

 • #3
 • Groep B
 • Kopenhagen (Denemarken)

België - Rusland

 • #4
 • Groep B
 • Sint-Petersburg (Rusland)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag is de tweede dag van Euro 2020, zoals het toernooi nog officieel heet.

 • Wales begint aan zijn tweede EK. Vijf jaar geleden in Frankrijk haalde de ploeg, met sterspeler Gareth Bale, de halve finale. Zwitserland is er voor de vijfde keer bij sinds 1996. De achtste finale in 2016 is de beste prestatie.
 • Denemarken werd 29 jaar geleden Europees kampioen in Zweden, als vervanger van Joegoslavië, dat niet mee mocht doen vanwege een VN-boycot. Tegenstander Finland maakt zijn debuut op een eindtoernooi.
 • België speelt in Sint-Petersburg ‘thuis’ tegen Rusland, zonder spelmaker Kevin De Bruyne, die herstelt van een gebroken oogkas. De Russen werden deze week geconfronteerd met een coronabesmetting in de selectie; Andrei Mostovoi is na een positieve test vervangen door Roman Evgenje.