Driedaagse top

G7-landen doneren miljard vaccins aan rest van wereld

Op de eerste dag van de G7-top in Cornwell wordt een groepsfoto gemaakt.
Op de eerste dag van de G7-top in Cornwell wordt een groepsfoto gemaakt. Foto HOLLIE ADAMS/EPA

De coronapandemie voert de boventoon op de driedaagse top van de zeven grote industrielanden die vrijdag is begonnen in de Engelse kustplaats Cornwall. Al voordat de G7-top begon, onthulde persbureau AP dat de zeven deelnemende landen gezamenlijk een miljard coronavaccins zullen delen met de rest van de wereld.

De Amerikaanse president Biden zegde een donatie toe van 500 miljoen doses; Johnson beloofde 100 miljoen doses. Naar verwachting gaat ook Canada 100 miljoen doses toezeggen en zullen de resterende landen (Duitsland, Frankrijk, Italië en Japan) volgen met een eigen bijdrage.

Vervolgens opende de Britse premier Boris Johnson de top formeel met een toespraak over de maatschappelijke gevolgen van de pandemie. De premier sprak de angst uit dat de pandemie een „blijvend litteken” zal achterlaten in samenlevingen, omdat de wereldwijde uitbraak van het virus ongelijkheid in samenlevingen zou kunnen „verankeren”. Johnson benadrukte dat regeringen van de G7-landen niet dezelfde fouten moeten maken als na de financiële crisis in 2008, toen naar zijn mening te veel bezuinigingen werden doorgevoerd. (NRC)