Laatste nieuws coronacrisis

Hadj opnieuw alleen voor inwoners Saoedi-Arabië, maximaal 60.000 deelnemers

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 12 juni:

 • Saoedi-Arabië heeft voor het tweede jaar op rij besloten dat alleen zijn eigen inwoners de hadj, de islamitische bedevaart naar de stad Mekka, mogen maken. Bovendien is deelname beperkt tot mensen van tussen de 18 en 65 jaar oud die ingeënt of immuun zijn tegen het virus en geen chronische ziekten hebben. Ook mogen maximaal 60.000 mensen deelnemen.
 • De daling in de ziekenhuisbezetting zet door. Zaterdagochtend lagen 672 coronapatiënten in het ziekenhuis, 57 minder dan vrijdag. Van hen lagen 269 personen op de intensive care, een daling van twaalf patiënten.
 • Het opheffen van de laatste coronamaatregelen wordt in Engeland waarschijnlijk met een maand uitgesteld. De laatste coronabeperkingen zouden eigenlijk op 21 juni worden geschrapt, maar de besmettelijkere Delta-coronavariant is in het land aan een opmars bezig. Vrijdag telde het VK ruim achtduizend nieuwe coronabesmettingen, het hoogste aantal sinds februari.
 • De sportsector heeft in 2020 door de coronamaatregelen ruim 500 miljoen euro financiële schade geleden. Het gaat om sportverenigingen en -ondernemers, gemeenten en sportbonden. Dat blijkt uit een rapportage van het Mulier Instituut.
Lees hier het blog van zaterdag 12 juni terug

Hadj opnieuw alleen voor inwoners Saoedi-Arabië, maximaal 60.000 deelnemers

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

 • Saoedi-Arabië heeft voor het tweede jaar op rij besloten dat alleen zijn eigen inwoners de hadj, de islamitische bedevaart naar de stad Mekka, mogen maken. Dat meldt het Saoedische staatspersbureau Saudi Press Agency zaterdag. Bovendien is deelname beperkt tot mensen van tussen de 18 en 65 jaar oud die ingeënt of immuun zijn tegen het virus en geen chronische ziekten hebben. Ook mogen maximaal 60.000 mensen deelnemen. De hadj vindt eind juli plaats en kent normaal gesproken zeker twee miljoen deelnemers.
 • Burgemeester Sergej Sobjanin heeft zaterdag een onverwachte vakantieweek afgekondigd voor zijn stad Moskou. Hij wil daarmee verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. Tussen 15 en 19 juni komt het werkende leven in de Russische hoofdstad grotendeels stil te liggen. Alleen het leger en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de kritieke infrastructuur van de miljoenenstad blijven actief.
 • Havens in het zuiden van China raken steeds meer verstopt als gevolg van coronamaatregelen. In een poging de recente toename in nieuwe Covid-19-besmettingen in te dammen, hebben de lokale autoriteiten de hygiënevoorschriften aangescherpt, wat tot vertraging leidt. Zo moeten binnenkomende containers gedesinfecteerd worden. Meerdere havens hebben gewaarschuwd dat vrachtschepen niet meer mogen aanmeren zonder reservering. Volgens persbureau Reuters gaat het om de grootste opstopping in zeker twee jaar.

Mars tegen coronamaatregelen in Apeldoorn trekt zo’n 2.500 demonstranten

Een groep van ongeveer 2.500 demonstranten heeft zaterdag in Apeldoorn meegelopen met een mars van actiegroep Police for Freedom tegen de coronamaatregelen. Dat meldt persbureau ANP. Police for Freedom zegt te bestaan uit medewerkers van hulpdiensten; sommige actievoerders droegen een verpleeguniform of militaire kleding. Demonstranten riepen leuzen als „liefde, vrijheid, democratie”, omhelsden elkaar en dansten. Vanwege de drukte vroeg de gemeente bezoekers om het centrum van de Gelderse stad te mijden.

Begin mei moest de politie optreden bij een mars van Police for Freedom in Barneveld. Zo’n tachtig tot honderd actievoerders zochten toen de confrontatie met de politie en gooiden met stokken en stenen. Dit keer bleef het rustig. In juli wil de groep een nieuwe demonstratie houden tegen de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19, waarin onder meer een mondkapjesplicht is opgenomen.

Demonstranten in Apeldoorn ageren zaterdag tegen de coronamaatregelen. Foto Sem van der Wal/ANP

Verdere daling: 672 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 269 op de IC

Er liggen op zaterdag 672 coronapatiënten in het ziekenhuis, dat zijn er 57 minder dan vrijdag. Van hen liggen 269 personen op de intensive care, een daling van twaalf patiënten. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt sinds eind april gestaag.

Bij het RIVM zijn tussen vrijdag- en zaterdagochtend 1.265 nieuwe positieve coronatests gemeld. In de afgelopen 24 uur is één sterfgeval als gevolg van Covid-19 gemeld. Dat wil niet zeggen dat deze persoon in het afgelopen etmaal is gestorven. Meldingen van sterfgevallen komen vaak met enige vertraging binnen bij het RIVM.

Opheffen coronamaatregelen Engeland met maand uitgesteld, stijging besmettingen Rusland

Een greep uit het coronagerelateerde nieuws uit het buitenland.

 • Het opheffen van de laatste coronamaatregelen wordt in Engeland waarschijnlijk met een maand uitgesteld. Dat zeggen bronnen uit de regering zaterdag tegen Britse media, waaronder The Guardian. De laatste coronabeperkingen zouden eigenlijk op 21 juni worden geschrapt, maar de besmettelijkere Delta-coronavariant (zoals de WHO de Indiase mutatie nu noemt) is in heel het Verenigd Koninkrijk aan een opmars bezig. 90 procent van alle mensen die nu positief testen op het coronavirus is besmet met de Delta-variant. Vrijdag zijn in het Verenigd Koninkrijk ruim achtduizend nieuwe coronagevallen geteld, het hoogste aantal sinds februari. Schotland, Wales en Noord-Ierland bepalen hun eigen coronabeleid.
 • In Rusland is zaterdag het hoogste aantal positieve tests in drie maanden tijd geregistreerd. Dat meldt persbureau Reuters. De Russische autoriteiten melden 13.510 nieuwe coronagevallen in de afgelopen 24 uur. Ook zijn in het afgelopen etmaal 399 coronadoden geteld. De Russische president Vladimir Poetin zei vorige week tijdens een binnenlandse economische conferentie dat Rusland de coronapandemie beter heeft aangepakt dan de meeste andere landen. In totaal zijn in het land ruim 5 miljoen coronagevallen geteld, grofweg evenveel als in Turkije en Frankrijk.
 • Ongeveer een kwart van de 126 miljoen inwoners van Mexico is besmet geweest met het coronavirus. Dat blijkt vrijdag uit een schatting van het ministerie van Volksgezondheid. Deze verwachting is onder meer gebaseerd op een onderzoek onder bijna veertienduizend Mexicaanse huishoudens. Daaruit zou blijken dat het werkelijke aantal infecties „aanzienlijk hoger” is dan het officiële aantal van 2,5 miljoen. Volgens de autoriteiten heeft die discrepantie te maken met het aanzienlijke aantal coronapatiënten dat geen symptomen vertoont, waardoor zij zich mogelijk ook niet laten testen.

’500 miljoen euro schade voor sportsector door coronacrisis’

De breedtesport heeft in 2020 door de coronamaatregelen te maken gehad met ruim 500 miljoen euro aan financiële schade. Het gaat om sportverenigingen en -ondernemers, gemeenten en sportbonden. Dat blijkt uit een rapportage van de Monitor Sport en corona van het Mulier Instituut.

Het totale omzetverlies voor de breedtesport was iets meer dan 1,8 miljard euro, maar daar stond tegenover dat naar schatting 782 miljoen euro is bespaard op kosten. Verder hebben de coronasteunmaatregelen van de overheid 534 miljoen euro aan verlies gecompenseerd.

Het omzetverlies en de schade zijn het grootst bij sportondernemers. Bij die groep is het meeste verlies veroorzaakt door het wegvallen van transacties, zoals de verkoop van entreekaarten of kantine-inkomsten. Voor ondernemers is de overheidssteun onvoldoende, aldus het Mulier Instituut. Zij vangen de financiële tekorten voornamelijk op door eigen geld in de onderneming te steken, schulden aan te gaan en verder te bezuinigen.

Verenigingen zijn financieel gezien minder hard geraakt, maar maken zich wel zorgen over een teruglopend ledenaantal. Bij 43 procent van de verenigingen is het aantal leden de afgelopen twaalf maanden gedaald.

Sportondernemers zijn het hardst geraakt, vooral vanwege het missen van kaartverkoop en kantine-inkomsten. Foto Rob Engelaar/ANP

Geboortejaar 1992 aan de beurt voor vaccinatie, zaterdag 12 miljoenste prik gezet

Iedereen die is geboren in het jaar 1992 kan vanaf 10.00 uur een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zaterdag op Twitter. Mensen uit deze leeftijdscategorie worden geprikt met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Ondertussen is in Nederland zaterdag de twaalf miljoenste prik gezet. Deze week zijn er grofweg anderhalf miljoen gezet, dat zijn ruim 250 prikken per minuut, aldus De Jonge.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge 👋 1️⃣9️⃣9️⃣2️⃣, het is zover! Iedereen geboren in dit jaar kan rond 10:00 uur naar de website. #PlanDePrik dus online en 🗣 zegt het voort! 👉 https://t.co/Gymdf4GlTA https://t.co/fY6t9chWV4

WHO-directeur: ’50 miljard euro nodig voor vaccineren niet-westerse landen’

De G7-landen moeten 50 miljard euro beschikbaar stellen aan niet-westerse landen om vaccins te kunnen kopen. Dat heeft de Europees directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Hans Kluge vrijdag gezegd tijdens een interview met Nieuwsuur. De wereld is volgens hem pas verlost van het coronavirus als iedereen toegang heeft tot vaccins.

De WHO wil aan het eind van het jaar minstens 30 procent van de wereldbevolking hebben ingeënt. Om dat te halen, zijn nog zo’n 500 miljoen vaccins nodig. Kluge noemt het „pijnlijk” dat sommige landen al nadenken over het vaccineren van kinderen, terwijl in andere landen de artsen en het verplegend personeel nog geen prik hebben gehad. Om de hele bevolking in te enten zijn volgens hem 11 miljard doses nodig.

Om ontwikkelingslanden te helpen aan coronavaccins is het Covax-programma opgezet door onder andere de WHO. Het doel is om 1,3 miljard vaccins te leveren aan 92 ontwikkelingslanden, die daarmee 20 procent van hun bevolking kunnen vaccineren. Vrijdag werd bekend dat de G7-landen, die samenzijn voor een top, een miljard vaccins zullen doneren aan de rest van de wereld. De Amerikaanse president Joe Biden doneert 500 miljoen vaccins, Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk heeft 100 miljoen doses toegezegd.

Vaccins komen in het kader van het Covax-programma aan in Madagascar. Foto Mamyrael/AFP

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. We beginnen met het belangrijkste nieuws van vrijdag.

 • Zeven van de grootste industrielanden ter wereld stellen gezamenlijk één miljard vaccins beschikbaar. Dat werd voor aanvang van de G7-top in Engeland bekend. De bijeenkomst staat sowieso in het teken van de coronapandemie. Zo sprak de Britse premier Boris Johnson zijn collega’s toe over de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis.
 • Vanaf 30 juni mag bij evenementen weer 100 procent van het maximumaantal gasten aanwezig zijn, zonder dat zij daarbij anderhalve meter afstand hoeven te houden. Bij de ingang moeten de bezoekers een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs overleggen.
 • Europese lidstaten zijn het eens geworden over nieuwe regels voor het reisverkeer binnen de Europese Unie. De afspraken moeten het voor Europeanen makkelijker maken naar een ander land te reizen, onder meer omdat eisen als een test of een quarantaine voor volledig gevaccineerden worden opgeheven.
 • De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson moet 60 miljoen doses van het Janssen-vaccin weggooien, zo heeft de Amerikaanse Voedsel- en Medicijnautoriteit (FDA) besloten. De vaccins zijn mogelijk tijdens de productie in een fabriek in Baltimore vervuild met ingrediënten van het AstraZeneca-vaccin. Als gevolg kan Johnson & Johnson waarschijnlijk niet voldoen aan toegezegde leveringen aan Europa.
 • Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk moeten vanaf dinsdag na aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. Doen zij dit niet, dan kunnen ze een boete krijgen van 339 euro. Reden is de toename van het aantal personen dat in het VK besmet is met de Deltavariant (voorheen Indiase variant) van het coronavirus.
Lees ook: Nederland breidt quarantaineplicht uit voor reizigers uit VK