Zuid-Amerikaans voetbaltoernooi Copa América mag toch doorgaan in Brazilië

Het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro, waar de finale van de Copa América gespeeld wordt op 11 juli.
Het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro, waar de finale van de Copa América gespeeld wordt op 11 juli. Foto Pilar Olivares/Reuters

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • Het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap Copa América mag deze zondag toch van start gaan in Brazilië, besloot het Braziliaanse hooggerechtshof op donderdagavond. Daarmee zijn bezwaren afgewend van Brazilianen die bang zijn dat het aantal coronabesmettingen in het land door de competitie verder toeneemt. De Copa América zou in eerste instantie door Colombia en Argentinië samen georganiseerd worden, maar de landen trokken zich terug vanwege hun hoge aantallen besmettingen. Hoewel het in Brazilië niet veel beter gaat, wierp president Jair Bolsonaro zich op als redder van het toernooi – ook om zijn kelderende populariteit omwille van zijn passieve aanpak van de coronacrisis weer op te krikken.
  • In de Filipijnen krijgen gevaccineerde ouderen vrijstelling van een deel van de coronamaatregelen. Zo hoopt de regering meer mensen te motiveren zich te laten prikken. Ze mogen in gebieden waar een strenge lockdown geldt weer naar buiten, als ze mondmaskers dragen en afstand houden. „Laat je vaccineren om de voordelen te ervaren van naar buiten gaan en een praatje maken met andere gevaccineerde ouderen,” citeert persbureau Reuters het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid. Een vertraging in de levering van vaccins aan het land maakt de motivatiepoging van het ministerie misschien minder effectief: doordat er in mei maar 4,5 van de 7 miljoen doses aankwamen moesten sommige vaccinatiestraten in de Filipijnen al sluiten.
  • Wereldwijd zijn er al meer mensen overleden aan het coronavirus in 2021 dan in 2020, toen westerse landen het zwaarst door het virus getroffen werden. Dat heeft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal uitgezocht op basis van cijfers van de Johns Hopkins universiteit die de wereldwijde coronabesmettingen en -doden bijhoudt. Volgens de krant laten de cijfers zien hoe onevenredig het virus zich over de wereld heeft verspreid: eerst daalde het neer over de westerse landen, later pas in armere gebieden – waar nog geen toegang is tot de vaccinaties die in het westen al tot dalende besmettings- en sterfcijfers leiden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘G7 gaat miljard coronavaccins met rest van wereld delen’