Welkom in dit blog

Foto Andrew Medichini/AP

Turkije - Italië

  • #1
  • Groep A
  • Rome (Italië)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Het toernooi werd vorig jaar uitgesteld vanwege de pandemie en heet daarom officieel nog Euro 2020:

  • Het is de zestiende editie van het Europees kampioenschap voetbal sinds 1960. Voor het eerst wordt het toernooi niet in een of twee landen gespeeld maar in elf steden in evenzoveel landen. Amsterdam is een van de speelsteden; in de Johan Cruijff Arena worden drie groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld.
  • Portugal is regerend Europees kampioen. Vijf jaar geleden won de ploeg van sterspeler Cristiano Ronaldo in de finale van Frankrijk (1-0). Het was de eerste Europese titel voor de Portugezen. Recordhouders zijn Duitsland (1972, 1980 en 1996) en Spanje (1964, 2008 en 2012) met drie titels, Frankrijk (1984 en 2000) werd twee keer kampioen. De andere landenteams die Europees kampioen werden, zijn: Sovjet-Unie (1960), Italië (1968), Tsjechoslowakije (1976), Nederland (1988), Denemarken (1992) en Griekenland (2004).
  • Vanavond is de openingswedstrijd in het Olympisch Stadion van Rome (foto) tussen Turkije en Italië. De wedstrijd, die om 21.00 uur begint, staat onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie. Het is zijn debuut op een eindtoernooi.
  • Het Nederlands elftal speelt zondagavond om 21.00 uur in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam tegen Oekraïne. Het is een wedstrijd in groep C, waarvan ook Noord-Macedonië en Oostenrijk deel uitmaken.
  • Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Het Europees kampioenschap is begonnen in Rome