VS: 60 miljoen mogelijk vervuilde Janssen-vaccins worden weggegooid

In een fabriek van Emergent Biosolutions in Baltimore stopten werknemers een ingrediënt van het AstraZeneca-vaccin in dat van Janssen.
In een fabriek van Emergent Biosolutions in Baltimore stopten werknemers een ingrediënt van het AstraZeneca-vaccin in dat van Janssen. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Farmaceut Johnson & Johnson moet 60 miljoen doses van het coronavaccin van dochterbedrijf Janssen weggooien. Dat heeft de Amerikaanse Voedsel- en Medicijnautoriteit (FDA) vrijdag besloten, meldt The New York Times. De vaccins, geproduceerd in een fabriek van Emergent BioSolutions in de stad Baltimore, zijn mogelijk vervuild. Medewerkers mengden in februari een ingrediënt van het AstraZeneca-vaccin door zo’n 15 miljoen Janssen-vaccins. Onduidelijk is of dit met opzet gebeurde. Toen Emergent de fout in maart ontdekte, werden meer dan 100 miljoen Janssen- en minstens 70 miljoen AstraZeneca-vaccins voorlopig onbruikbaar verklaard en onderworpen aan een extra controle.

Sindsdien deed de FDA onderzoek naar de productiefout en de vraag wat met deze vaccins moest gebeuren. Nu is bekend dat 60 miljoen mogelijk vervuilde Janssen-vaccins weggegooid moeten worden. Volgens The New York Times staat de FDA daarnaast toe om 10 miljoen doses van het Janssen-vaccin uit de fabriek in Baltimore die wél zijn goedgekeurd te distribueren in de Verenigde Staten of naar andere landen. Bij de levering moet wel vermeld worden dat niet gegarandeerd kan worden dat producent Emergent alle productierichtlijnen heeft gevolgd.

De fabriek van Emergent in Baltimore moest naar aanleiding van de fout de productie pauzeren. Ook werd de licentie om AstraZeneca-vaccins te maken ingetrokken. Of Emergent de productie van het Janssen-vaccin mag hervatten, is nog niet duidelijk. De FDA oordeelt daar naar verwachting later deze maand over. Volgens persbureau Reuters verwacht de Europese Unie dat Johnson & Johnson door het gedwongen weggooien van de vaccins niet kan voldoen aan de afspraak om eind juni 55 miljoen doses van het Janssen-vaccin te leveren aan Europa.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Per 30 juni evenementen op maximale capaciteit, met toegangstest