‘Top ministerie loog tegen Kamer over compensatie-advies Toeslagenaffaire’

Compensatie In 2017 adviseerde een topjurist gedupeerden van de Toeslagenaffaire te compenseren. Ambtenaren vertelden de commissie het memo niet te kennen.
Ouders komen in actie voor compensatie in de Toeslagenaffaire.
Ouders komen in actie voor compensatie in de Toeslagenaffaire. Foto Evert Elzinga/ANP

Topambtenaren van het ministerie van Financiën wisten al jaren dat slachtoffers van de kinderopvangtoeslagenaffaire, de kwestie die leidde tot de val het kabinet, onnodig hard zijn geraakt. Dat melden Trouw en RTL Nieuws vrijdag op basis van eigen onderzoek.

Het advies de gedupeerden te compenseren is afkomstig van de hoogste jurist op de afdeling Toeslagen, Sandra Palmen-Schlangen. De topjurist van de Belastingdienst zou al in 2017 geoordeeld hebben al dat de gedupeerden van de Toeslagenaffaire financiële compensatie moesten krijgen omdat het stopzetten van hun toeslagen onrechtmatig was. De fiscus negeerde dat advies echter en het document verdween in een la.

Topambtenaren verklaarden eind vorig jaar tegenover de parlementaire ondervragingscommissie dat ze het memo „op geen enkele manier kenden”. Het memo kwam pas weer boven water toen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in oktober 2020 vragen stelde over de kwestie. Jaap Uijlenbroek en Manon Leijten, destijds topambtenaren op het ministerie van Financiën, stelden in hun antwoord niet op de hoogte te zijn geweest van het advies. SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat een advocaat gaat beoordelen of de parlementaire ondervragingscommissie onjuist is geïnformeerd.

Volgens Trouw en RTL Nieuws was het memo in juni 2019 onderwerp van gesprek tijdens een crisisbespreking over de Toeslagenaffaire. Topambtenaar Uijlenbroek was bij dat gesprek aanwezig. Naar aanleiding van het memo zou de fiscus gesprekken hebben gevoerd met een advocaat van de gedupeerde ouders. Volgens het advies hebben ambtenaren „laakbaar” gehandeld bij de stopzetting van de toeslagen. Tegen de krant zegt Uijlenbroek over zijn ontkenning in de Tweede Kamer te hebben geantwoord „vanuit de herinnering” zoals hij die heeft. Hij weigert zijn verklaring in te trekken.

Lees ook: Gedupeerde moeder Karen stapt bij de Belastingdienst binnen en haalt haar gelijk