Chinese regeringsfunctionarissen bestraft om dodelijke hardloopwedstrijd

Sancties Bij een hardloopwedstrijd in bergachtig gebied kwamen in mei 21 deelnemers om. Volgens de Chinese autoriteiten was het evenement onprofessioneel georganiseerd.
Honderden reddingswerkers werden ingezet om deelnemers aan een hardloopwedstrijd in China te helpen.
Honderden reddingswerkers werden ingezet om deelnemers aan een hardloopwedstrijd in China te helpen. Foto Reuters

De Chinese autoriteiten hebben 27 regeringsfunctionarissen bestraft wegens een rampzalig verlopen hardloopwedstrijd vorige maand. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van Chinese media. Bij de wedstrijd in bergachtig gebied, door de overheid georganiseerd, kwamen 21 mensen om het leven.

Volgens de autoriteiten zijn de slachtoffers overleden aan de gevolgen van extreem weer, zoals harde wind, zware regen en lage temperaturen. Dit onstuimige weer zou plotseling zijn ontstaan en de deelnemers aan de honderd kilometer lange wedstrijd hebben verrast. Volgens de autoriteiten was de organisatie van het evenement onprofessioneel, hoewel daarover geen verdere details zijn gegeven.

De opgelegde straffen lopen uiteen van ontslagen tot disciplinaire maatregelen. Een topambtenaar van de Noord-Chinese provincie Jingtai, waar de wedstrijd plaatsvond, is uit haar functie gezet. Ook de burgemeester van de stad Baiyin en de leider van de regionale Communistische Partij zijn bestraft.

Ondertussen zijn alle binnenlandse sportevenementen met een hoog risico voor deelnemers voorlopig opgeschort. Daartoe behoren onder meer berg- en woestijnwedstrijden zonder duidelijke veiligheidsvoorschriften en een toezichthoudend orgaan.