Per 30 juni evenementen op maximale capaciteit, met toegangstest

Tv-opname in het Concertgebouw van het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert door het Nederlands Blazers Ensemble.
Tv-opname in het Concertgebouw van het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert door het Nederlands Blazers Ensemble. Foto Evert Elzina/ANP

Vanaf 30 juni mag bij evenementen weer 100 procent van het maximumaantal gasten aanwezig zijn, zonder dat zij daarbij anderhalve meter afstand hoeven te houden. Wel moeten bezoekers bij de ingang een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs overleggen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vrijdag in een persbericht.

Vooralsnog geldt deze versoepeling voor eendaagse evenementen en is een maximum van 25.000 bezoekers per dag van toepassing. Per 29 juli mogen ook meerdaagse evenementen weer plaatsvinden met 100 procent van het maximumaantal gasten. Daarvoor gelden voor gasten wel aanvullende regels. Zo moeten zij zich zowel vooraf als tijdens het evenement laten testen op het coronavirus.

Het demissionaire kabinet besluit tot verdere verruiming van de regels na de positieve resultaten uit de proefevenementen. In samenwerking met wetenschappers heeft FieldLab de afgelopen maanden onderzocht hoe massale bijeenkomsten tijdens een pandemie veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) tonen de positieve uitkomsten van deze tests dat evenementen per 30 juni weer met 100 procent van de reguliere bezoekerscapaciteit kunnen plaatsvinden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Per 30 juni evenementen op maximale capaciteit, met toegangstest