Nederlandse hockeysters naar EK-finale na zege op België

EK Hockey Eerder wonnen de Nederlandse vrouwen ruim van Ierland (4-0), Spanje (7-1) en Schotland (10-0). Ook de mannen zijn door naar de finale van het EK Hockey.
Margot van Geffen in duel met Stephanie Vanden Borre.
Margot van Geffen in duel met Stephanie Vanden Borre. Foto Willem Vernes/ANP

De hockeysters van Oranje hebben vrijdag een plek veroverd in de finale van het Europees Kampioenschap. De ploeg van bondscoach Alyson Annan wist België in het Wagener stadion van Amstelveen met 3-1 te verslaan. Eerder wonnen de Nederlandse vrouwen ruim van Ierland (4-0), Spanje (7-1) en Schotland (10-0).

Vrijdagmiddag hadden de Nederlandse vrouwen slechts vijf minuten nodig om tot een eerste goal te komen. Het eerste doelpunt kwam op naam van Frédérique Matla, niet veel later wist ook Felice Albers te scoren. Het Belgische doelpunt kwam van Stéphane Vanden Borre: zij maakte uit een strafbal de 2-1.

Na de Belgische tegentreffer brak er voor het eerst dit toernooi een lastige fase aan voor Nederland. De Belgische Ambre Ballenghien kwam zelfs dicht bij de gelijkmaker. Het herstel kwam in het vierde kwart, waarin Nederland vanaf het begin agressief was en al snel kansen kreeg. Er waren mogelijkheden voor onder anderen Laurien Leurink en Marloes Keetels; maar uiteindelijk was het Caia van Maasakker die met het derde goal de winst veilig wist te stellen.

Lees ook: Zonder die gemakzucht kan Frédérique Matla ’s werelds beste hockeyster worden

Opgelucht

De opluchting was achteraf groot, zo zei Felice Albers tegenover de NOS. „We begonnen goed, maar vooral in de eerste fase na de rust was het allemaal wat minder. We waren te slordig en verdedigden niet slim. Als Nederland mag ons dat niet overkomen. We weten wat we in de finale moeten verbeteren. Maar nu gaan we honderd procent voor goud.”

Voorafgaand aan de halve finale had Nederland alle groepswedstrijden met ruime cijfers gewonnen. De andere halve finale vindt later op vrijdag plaats tussen Duitsland en Spanje. De Nederlandse mannen plaatsten zich een dag eerder voor de finale van het EK hockey. Ook zij wisten hun Belgische opponenten te verslaan. (ANP)