Nederland breidt quarantaineplicht uit voor reizigers uit VK

Het Verenigd Koninkrijk heeft door de succesvolle vaccinatiecampagne veel coronamaatregelen kunnen versoepelen, maar vreest voor de Deltavariant van het virus.
Het Verenigd Koninkrijk heeft door de succesvolle vaccinatiecampagne veel coronamaatregelen kunnen versoepelen, maar vreest voor de Deltavariant van het virus. Foto Toby Melville/File Photo

Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk moeten vanaf dinsdag na aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. Het ministerie van Volksgezondheid zet het land samen met Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal op de lijst met gebieden waarvoor een zeer hoog risico geldt, staat in een vrijdag gepubliceerde verklaring. Reden is de groei van het aantal personen dat besmet is met de Deltavariant (voorheen Indiase variant) van het coronavirus. Reizigers moeten vanaf dinsdag beschikken over een volledig ingevulde quarantaineverklaring en kunnen bij het overtreden van de quarantaineplicht een boete krijgen van 339 euro.

Ook kan een boete van 95 euro worden opgelegd als iemand niet beschikt over een quarantaineverklaring. Daarnaast moeten reizigers die per schip of vliegtuig naar Nederland komen, beschikken over een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud en een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud. Trein- en busreizigers of mensen die per auto reizen, moeten een negatieve PCR-test kunnen overleggen. Mensen in de transportsector zijn uitgezonderd van deze regels.

Volgens de Britse krant The Sun is de Britse premier Boris Johnson van plan om aankomende maandag de geplande totale opening van de Britse samenleving van 21 juni uit te stellen tot 19 juli vanwege de opkomst van de Deltavariant. Hiervoor zou hij kiezen vanwege de plotselinge toename van ziekenhuisopnames, waarvan nog onduidelijk is of deze wordt veroorzaakt door de Deltavariant. Mocht over twee weken blijken dat het aantal ziekenhuisopnames laag blijft, dan zouden de maatregelen op 5 juli al kunnen vervallen. Vrijdag maakten de Britse gezondheidsautoriteiten bekend dat het aantal besmettingen met de Deltavariant de afgelopen week is gestegen van 29.892 naar 42.323, meldt persbureau Reuters.

Britten kijken uit naar ‘Freedom Day’. Gooit de Deltavariant roet in het eten? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederland breidt quarantaineplicht uit voor reizigers uit VK