Mensen kunnen vanaf 21 juni kiezen voor Janssen-vaccin

Mensen die al een prikafspraak hebben staan, maar liever het Janssen-vaccin willen, kunnen hun afspraak wijzigen.
Mensen die al een prikafspraak hebben staan, maar liever het Janssen-vaccin willen, kunnen hun afspraak wijzigen. Foto Virginia Mayo/AP Photo

Mensen die nog niet gevaccineerd zijn, kunnen vanaf 21 juni kiezen voor een prik met het Janssen-vaccin. Dat meldt het ministerie van VWS vrijdag in een verklaring. Geïnteresseerden kunnen tegen die tijd bellen met een speciaal telefoonnummer van de GGD. Mensen die al een vaccinatieafspraak hebben staan voor een ander vaccin mogen dan ook hun afspraak omzetten naar het Janssen-vaccin, dat begin juni grotendeels uit de vaccinatiecampagne werd gehaald.

Op 2 juni besloot de regering op advies van de Gezondheidsraad voortaan alleen nog mensen uit te nodigen voor vaccinatie met het Pfizer- of Moderna-vaccin, omdat bij het Janssen-vaccin een heel zeldzame bijwerking was geconstateerd. Sommige mensen kregen na een prik ernstige trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Daarnaast beschermen de vaccins van Pfizer en Moderna iets beter tegen de gevolgen van Covid-19.

Het ministerie benadrukt dat het Janssen-vaccin veilig en effectief is bevonden door het Europees Geneesmiddelenbureau en de Gezondheidsraad. Het grote voordeel ten opzichte van andere vaccins, is dat bij het middel van Janssen maar één prik nodig is. Op dit moment wordt het Janssen-vaccin in Nederland nog steeds ingezet voor groepen die baat hebben bij een vaccin dat slechts één prikmoment nodig heeft, zoals zeevarenden, dak- en thuislozen en militairen op een missie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Per 30 juni evenementen op maximale capaciteit, met toegangstest