kinderopvang

SER: geef werkloze ouders ook toeslag voor de crèche

Werkloze ouders moeten ook recht krijgen op kinderopvangtoeslag, adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER). Zo kunnen ook hun kinderen twee dagen per week naar de crèche, wat het voor ouders makkelijker maakt om aan werk te komen.

De SER richt zich met het rapport tot de partijen die een nieuw kabinet proberen te vormen en informateur Mariëtte Hamer, tevens voorzitter van de SER.

Op dit moment is kinderopvangtoeslag alleen beschikbaar voor ouders die werken, studeren, re-integreren of inburgeren. Onderzoekers van de SER stellen vast dat de arbeidseis voor het ontvangen van toeslag de maatschappelijke mogelijkheden van kinderen van niet-werkenden beperkt. Kinderen die nu niet naar de crèche gaan, komen veelal uit armere gezinnen die de opvang te duur vinden.

Als de arbeidseis voor het krijgen van toeslag komt te vervallen, kost dat tussen de 0,5 en 0,8 miljard euro, berekende het ministerie van Sociale Zaken vorig jaar.

Een meer toegankelijke kinderopvang zorgt volgens de SER voor gelijkere kansen voor alle kinderen. De raad stelt voor om de arbeidseis voor ouders van kinderen tot vier jaar te laten vervallen. Voor kinderen van vier tot dertien jaar moet opvang ook toegankelijker worden, omdat die „brede talentontwikkeling” stimuleert. (NRC)

Lees ook dit artikel: ‘Kinderen krijgen gelijkere kansen door kinderopvang’