Japan vaccineert medewerkers Spelen en Zweden vreest vierde golf

Terrasgangers in Stockholm.
Terrasgangers in Stockholm. Foto Wei Xuechao/Xinhua
  • Zo’n 18.000 mensen die betrokken zijn bij de organisatie van de Olympische Spelen, worden volgende week in Japan gevaccineerd tegen Covid-19. Het gaat onder anderen om scheidsrechters, personeel in het Olympisch dorp, dopingcontroleurs en medewerkers die op de luchthaven de buitenlandse gasten opvangen. Ook een deel van de 70.000 vrijwilligers krijgt een prik.
  • In Italië wordt het vaccin tegen Covid-19 van AstraZeneca niet meer ingezet bij mensen jonger dan zestig jaar omdat een tiener die bijwerkingen kreeg na vaccinatie met dat middel, is overleden. Een 18-jarige vrouw stierf eind mei nadat ze last kreeg van trombose na de vaccinatie.
  • Zweden vreest voor een heropleving van de coronapandemie. De afgelopen tijd zijn in het Scandinavische land meerdere lokale uitbraken gesignaleerd met de zogenoemde Deltavariant van het virus (eerder bekend als de Indiase variant). „Er zijn wat donkere wolken aan de horizon”, aldus directeur-generaal van het Zweedse gezondheidsbureau Johan Carlson tijdens een persconferentie. In de hoop een vierde golf te kunnen voorkomen, is het bron- en contactonderzoek uitgebreid.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederland breidt quarantaineplicht uit voor reizigers uit VK