Italië wint van Turkije in openingsduel

Italië heeft zijn eerste wedstrijd bij het Europees kampioenschap gewonnen. In Rome was de ploeg van bondscoach Roberto Mancini met 3-0 te sterk voor Turkije. Na een doelpuntloze eerste helft openden de oppermachtige Italianen in de 53ste minuut de score via een eigen doelpunt van Merih Demiral. De Turkse verdediger werkte met zijn bovenlichaam een harde voorzet van de Italiaanse aanvaller Domenico Berardi in het doel. Ciro Immobile zette Italië in de 66ste minuut op een 2-0 voorsprong, hij tikte van dichtbij een rebound binnen. Lorenzo Insigne bepaalde met een gekruld schot in de 79ste minuut de eindstand op 3-0.

Het openingsduel van het EK, onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie, was een wedstrijd in groep A, waarin ook de landenteams van Wales en Zwitserland zitten. Die ploegen spelen zaterdag om 15.00 uur tegen elkaar in Bakoe.

Italië ontbrak bij het WK in 2018, maar behoort dit EK tot een van de favorieten. La Squadra Azzurra won zijn laatste negen duels zonder een doelpunt tegen te krijgen en is nu 28 wedstrijden op rij ongeslagen. Daarmee is een vooroorlogs record binnen bereik; in de periode 1935-1939 zette het Italiaanse elftal een reeks van 30 wedstrijden zonder nederlaag neer.

Andrea Bocelli tijdens de openingsceremonie van het EK in Rome. Foto Andrew Medichini / EPA

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Turkije en Italië werd in het Olympisch Stadion van Rome, waar 16.000 toeschouwers welkom waren, het EK officieel geopend, met onder meer een live optreden van de Italiaanse tenor Andrea Bocelli en een virtuele vertolking door de Nederlandse dj Martin Garrix en de U2-leden Bono en The Edge van het officiële EK-lied We Are The People.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Het Europees kampioenschap is begonnen in Rome