De Jonge verwacht dat onderzoekscommissie kritiek Omtzigt niet deelt

Reacties CDA Een dag na de ferme kritiek van Kamerlid Pieter Omtzigt, reageren zijn partijgenoten op het nieuws. Hoekstra spreekt van een „lastige fase”.
Hugo de Jonge in de Tweede Kamer.
Hugo de Jonge in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Hugo de Jonge denkt dat de commissie-Spies zich niet zal scharen achter de beschuldigingen die Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) aan zijn partij heeft geuit in de donderdag uitgelekte notitie. De demissionair minister van Volksgezondheid en voormalig CDA-partijleider zei vrijdag na de ministerraad dat hij verwacht dat „de commissie tot een andere conclusie komt”. In de gelekte memo suggereerde Omtzigt onder meer dat donateurs invloed hadden op het partijprogramma en dat er soms een onveilige sfeer heerst binnen de partij. De memo was opgesteld voor de commissie-Spies, die het verloop van de Tweede Kamerverkiezingen voor het CDA analyseert.

De Jonge legde niet uit waarom hij denkt dat de commissie, geleid door en vernoemd naar burgemeester van Alphen aan den Rijn Liesbeth Spies, een ander oordeel zal vellen. Hij zei het rapport van de onderzoekers af te wachten; pas dan „staat het mij vrij om daarop te reageren”, aldus de demissionair minister. De Jonge heeft zelf ook met de commissieleden gesproken over het verloop van de verkiezingen.

Lees ook: De belangrijkste bezwaren uit de vernietigende CDA-notitie van Omtzigt

Hoekstra: ‘lastige fase’

Ook andere prominente CDA’ers hebben gereageerd op de gelekte memo. CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra stelde eerder op vrijdag dat zijn partij „evident in een lastige fase” zit door het uitlekken van de notitie. „Wat daar in staat is heel vervelend. Ik snap dat het vragen oproept, maar we gaan dit eerst intern bespreken”, aldus Hoekstra.

Hoekstra zegt dat de kritiek van Omtzigt geen invloed heeft op een eventuele deelname van het CDA aan een nieuw kabinet. „We gaan gewoon door met de verkennende gesprekken. Daar is wat mij betreft niks veranderd.” Hij kondigde aan de onrust in zijn partij te lenigen. „Ook dit gaan we oplossen.”

Ank Bijleveld, demissionair minister van Defensie en bijzonder adviseur van het CDA-partijbestuur, zei persoonlijk met Omtzigt te hebben gesproken. „Net als de partijvoorzitter en onze leider Hoekstra.” Omtzigt zit overwerkt thuis en keert de komende maanden niet terug naar het parlement. Volgens Bijleveld gaat het „niet goed” met het Kamerlid en moet hij aansterken. „Laten we hopen dat hij rust kan pakken.”

CDA-leider Hoekstra reageert tegen de pers op de kritiek van Omtzigt. Foto Lex van Lieshout/ANP

Sponsorgeld

Omtzigt schreef in de notitie dat drie geldschieters, die samen bijna een miljoen doneerden voor de verkiezingscampagne, een „belang” hadden. Daarmee wekte hij de suggestie dat ze invloed hadden op het programma van de partij. Hoekstra weerspreekt dat vrijdag: „Er is maar één groep die gaat over het CDA en dat zijn de leden. Er is geen sprake van invloed van sponsoren.”

Ook suggereerde Omtzigt in zijn notitie dat het CDA met de donaties niet volgens de regels handelde, omdat deze niet waren aangemeld bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Demissionair minister Kajsa Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) legde uit dat partijen schenkingen drie weken voor de verkiezingen moeten melden bij het ministerie, die de donaties vervolgens openbaart. Als schenkingen na de laatste 21 dagen voor de verkiezingen binnenkomen, moeten partijen die melden in „een volgend jaarverslag”.

Interim CDA-voorzitter Marnix van Rij liet vrijdagochtend weten dat de partij de donaties ook op die manier zal publiceren. Ook Bijleveld stelt dat „alles keurig is gemeld” bij het ministerie. „Alles wat je niet vooraf kunt melden, gebeurt achteraf. Dat is allemaal keurig, wettelijk verlopen.”

Lees ook: CDA en formatie in zwaar weer door notitie Omtzigt