Haperende verbinding met Oranje

Drie woorden heeft Davy Klaassen nodig om bondscoach Frank de Boer te beschrijven. „Fanatiek. Willen winnen”, zegt Klaassen over de trainer met wie hij ook bij Ajax werkte. Klaassen schuift vrijdagmiddag samen met Frenkie de Jong aan voor een online persconferentie. De UEFA verplicht deelnemende landen om elke dag spelers beschikbaar te stellen voor de media. De verbinding hapert deze keer regelmatig, er vallen nogal wat stiltes, ook omdat de spelers het bij korte antwoorden houden.

Over de besloten ochtendtraining willen ze niets zeggen. Wél over hun vertrouwen in het systeem, waar voetbalanalytici nu al wekenlang over discussiëren. Het Nederlands elftal zal zondag tegen Oekraïne naar alle waarschijnlijkheid starten in een systeem met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers. Frenkie de Jong heeft er „alle vertrouwen” in, zegt hij: „De neuzen staan qua systeem bij ons altijd al dezelfde kant op. Niet in heel Nederland, maar bij ons wel.”

De openingswedstrijd van het EK – Italië tegen Turkije – gaat de selectie vrijdagavond om 21.00 uur gezamenlijk kijken. „Ik heb het EK-gevoel al wel”, zegt Frenkie de Jong. Dan, lachend: „Alleen al omdat we elke dag met jullie moeten praten.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Het EK voetbal begint in Rome