Gevaccineerden hoeven niet te testen of in quarantaine bij reis binnen EU

De lidstaten zijn het eens geworden over reisregels binnen de Europese Unie.
De lidstaten zijn het eens geworden over reisregels binnen de Europese Unie. Foto Denis Lovrovic/AFP

Europese lidstaten zijn het eens geworden over nieuwe regels voor het reisverkeer binnen de Europese Unie. De afspraken moeten het voor Europeanen makkelijker maken naar een ander land te reizen, onder meer omdat eisen als een test of een quarantaine voor volledig gevaccineerden worden opgeheven.

Aan het akkoord gingen moeizame onderhandelingen vooraf, onder meer over de periode dat iemand volledig gevaccineerd moet zijn vóórdat de beperkingen vervallen. Nederland zag die het liefst zo kort mogelijk, maar in de afspraken is men nu uiteindelijk, in lijn met de voorstellen van de Europese Commissie, op 14 dagen uitgekomen. Op een ander punt kreeg Nederland wel zijn zin: de leeftijd waarop kinderen die reizen met een ongevaccineerd persoon ook getest moet worden, is verhoogd naar 12 jaar. Eerder leek dat 6 jaar te worden. Minderjarige die reizen met volledig gevaccineerde personen hoeven überhaupt geen test te doen.

Lees ook: Nog veel onduidelijk over reisregels binnen Europa

Kleurcodes
EU-lidstaten werden het daarnaast eens over het versoepelen van de risicoanalyse, op basis waarvan ‘kleurcodes’ aan Europese gebieden worden toegekend. Waar een ‘groen’ gebied nu nog minder dan 25 coronabesmettingen per 100.000 personen moet hebben, gaat die norm omhoog naar 50, of 75 - mits het percentage positieve tests onder de 1 procent ligt. Ook de normen voor oranje gebieden worden soepeler – besmettingscijfers mogen tot 200 oplopen mits het aantal positieve tests onder de 4 procent ligt. Bij een hoger percentage ligt de grens op 50 besmettingen per 100.000 personen. Nederland zal ook met deze nieuwe methode overigens op dit moment nog ‘rood’ blijven.

Voor reizigers die nog niet (lang genoeg) gevaccineerd zijn, zullen de meeste landen een test verplicht stellen. Lidstaten spraken vrijdag af dat een PCR-test daarvoor niet ouder dan 72 uur mag zijn en een officieel afgenomen sneltest niet ouder dan 48 uur.

Dat lidstaten het nu eens zijn over de basis, vergroot de kans op eenduidige regels. Tegelijk blijft de mogelijkheid bestaan af te wijken. Bijvoorbeeld omdat een land meer toeristen wil binnenlaten en daarom soepeler wordt. Of omdat het juist een uitbraak vreest, en de regels weer aanscherpt. In dat laatste geval moeten de nieuwe beperkingen bij voorkeur wel 48 uur van tevoren worden aangekondigd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘G7 gaat miljard coronavaccins met rest van wereld delen’