G7-top staat in het teken van de coronapandemie

De G7-leiders zijn vanaf vrijdag bijeen voor een driedaagse top. Naast de zeven grote landen zijn afgevaardigden van de Europese Unie uitgenodigd.
De G7-leiders zijn vanaf vrijdag bijeen voor een driedaagse top. Naast de zeven grote landen zijn afgevaardigden van de Europese Unie uitgenodigd. Foto Neil Hall/EPA

De coronapandemie voert de boventoon op de driedaagse top van de zeven grote industrielanden die vrijdag is begonnen in de Engelse kustplaats Cornwall. Al voordat de G7-top begon, onthulde persbureau AP donderdagavond dat de zeven deelnemende landen gezamenlijk een miljard coronavaccins zullen delen met de rest van de wereld. Dat voornemen werd later op de dag bevestigd.

De Amerikaanse president Joe Biden zegde een donatie toe van 500 miljoen doses; Johnson beloofde 100 miljoen doses. Naar verwachting gaat ook Canada 100 miljoen doses toezeggen en zullen de resterende landen (Duitsland, Frankrijk, Italië en Japan) volgen met een eigen bijdrage.

Vervolgens opende de Britse premier Boris Johnson de top formeel met een toespraak over de maatschappelijke gevolgen van de pandemie. De premier sprak de angst uit dat de pandemie een „blijvend litteken” zal achterlaten in samenlevingen, omdat de wereldwijde uitbraak van het virus ongelijkheid in samenlevingen zou kunnen „verankeren”. Johnson benadrukte dat regeringen van de G7-landen niet dezelfde fouten moeten maken als na de financiële crisis in 2008, toen naar zijn mening te veel bezuinigingen werden doorgevoerd.

Naar verwachting zullen de G7-leiders bovendien de Wereldgezondheidsorganisatie een dezer dagen verzoeken om een nieuw, diepgravender onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus. Hiermee reageren de wereldleiders op de opnieuw opgelaaide discussie over de mogelijkheid dat het virus is gecreëerd in een laboratorium in de Chinese stad Wuhan.

Dat de coronapandemie nog niet voorbij is, is ook aan andere dingen te merken. Zo gaf Johnson zijn gasten een ellebooggroet in plaats van een hand, zien de foto’s er nog statiger uit dan normaal omdat de leiders afstand van elkaar bewaren en dragen de aanwezigen vaak een mondkapje. Een hotel in de nabijgelegen plaats St Ives waar journalisten en beveiligers verbleven, moest donderdag bovendien halsoverkop ontruimd worden vanwege een corona-uitbraak onder het personeel. Voor zover bekend zijn geen genodigden voor de G7-top besmet geraakt.

Lees ook: Waar komt SARS-CoV-2 vandaan? Internationaal groeit het ongeduld Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederland breidt quarantaineplicht uit voor reizigers uit VK