‘G7 gaat miljard coronavaccins met rest van wereld delen’

Voorafgaand aan de G7-top die vrijdag begint in het Britse Cornwall heeft premier Boris Johnson volgens persbureau AP gezegd dat de zeven deelnemende landen gezamenlijk een miljard coronavaccins gaan delen met de rest van de wereld. De vaccins zullen naar armere landen gaan waar de vaccinatiecampagnes maar langzaam op gang komen. De helft van de vaccins worden gedoneerd door de Verenigde Staten.

Honderd miljoen vaccins worden geleverd door het Verenigd Koninkrijk. De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd dat zijn land met zeker dertig miljoen vaccins zal bijdragen. Hoeveel de andere landen in de G7 (Canada, Duitsland, Italië en Japan) bijdragen moet tijdens de top bekend worden.

De VS willen 500 miljoen doses van het Pfizer-vaccin aan het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie geven. Dat programma is opgezet voor armere landen om te zorgen dat overal in de wereld mensen toegang kunnen krijgen tot een coronavaccin. Tot nu toe heeft COVAX slechts 81 miljoen vaccins verdeeld onder de bevolking van deze landen.

Het zal waarschijnlijk nog enige tijd gaan duren voordat deze landen beschikking krijgen over de door de G7-landen gedoneerde vaccins. De VS verwachten dat ze pas tegen het eind van het jaar 200 miljoen doses kunnen distribueren en de overige 300 miljoen doses begin 2022. Ook het VK verwacht pas volgend jaar de meeste vaccins te kunnen leveren.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘G7 gaat miljard coronavaccins met rest van wereld delen’