EMA stelt nieuwe zeer zeldzame bijwerking van AstraZeneca-vaccin vast

Het AstraZeneca-vaccin kan in zeer zeldzame gevallen leiden tot lekkages in haarvaten. Mensen die eerder last hebben gehad van deze complicatie, het zogeheten capillairleksyndroom, mogen dit vaccin om die reden niet krijgen. Dat meldt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vrijdag op basis van eigen onderzoek. Deze extreem zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin zal op de bijsluiter worden toegevoegd.

In totaal zijn bij het EMA zes gevallen bekend van het capillairleksyndroom na een prik met het middel van AstraZeneca. Het merendeel van hen is vrouw en de bijwerking trad meestal binnen vier dagen na vaccinatie op. Drie van de patiënten hadden eerder soortgelijke klachten gehad, en een van hen is na vaccinatie overleden. Afgezet tegen het totaalaantal inentingen met AstraZeneca is de bijwerking uiterst zeldzaam. Op 27 mei waren in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk ruim 78 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin toegediend.

Capillairleksyndroom is een zeer ernstige aandoening, waarbij vocht uit kleine bloedvaatjes lekt en terechtkomt in spieren, organen of holtes. Hierdoor ontstaat zwelling in armen en benen, een lage bloeddruk en verdikking van het bloed. De aandoening kan dodelijk zijn als deze niet wordt behandeld. Mensen die zijn geprikt met AstraZeneca en een snelle zwelling in armen of benen in de dagen daarna opmerken moeten volgens het EMA onmiddellijk een arts inschakelen.

Een andere zeldzame bijwerking van AstraZeneca is trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Die bijwerking was voor het demissionaire kabinet eerder dit jaar reden het middel niet meer toe te dienen aan Nederlanders onder de zestig jaar.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Per 30 juni evenementen op maximale capaciteit, met toegangstest