EMA: nog onvoldoende data voor conclusie over mogelijke hartspier-bijwerking na vaccinatie

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft nog niet voldoende gegevens om conclusies te trekken over een mogelijke relatie tussen een hartspierontsteking en vaccins tegen Covid-19. Dat maakte het EMA vrijdag bekend. De onderzoekers van de veiligheidscommissie PRAC hebben aanvullende gegevens opgevraagd bij de bedrijven die de vaccins produceren. Het EMA stelt dat gevaccineerden die symptomen krijgen als kortademigheid, een hoge of onregelmatige hartslag of pijn op de borst na een inenting hun arts moeten raadplegen.

Lees ook: Israël onderzoekt hartontsteking bij jongeren na Pfizer-vaccin

Aanleiding voor het onderzoek naar de mogelijke bijwerking is een aantal zaken in Israël: daar kregen een paar mensen, voornamelijk jonge mannen, een hartspierontsteking na een inenting met Pfizer, het enige vaccin dat daar is gebruikt. Bij veruit de meesten waren de klachten mild en duurden ze enkele dagen. Het EMA meldt dat het naast de mRNA-vaccins (Pfizer en Moderna) ook de andere vaccins onderzoekt in verband met die symptomen.

Bij het bureau kwamen bijna 370 meldingen binnen van zogeheten myocarditis (een ontsteking van de hartspier) en pericarditis (een ontsteking van het hartzakje) bij mensen die gevaccineerd waren tegen Covid-19. De meeste symptomen kwamen voor bij mannen onder de dertig jaar en begonnen nadat ze een tweede inenting hadden gehad. De meeste meldingen waren na een inenting met Pfizer, enkele tientallen na een prik met een van de andere middelen. In totaal zijn in Europa 160 miljoen doses met Pfizer gezet, 19 miljoen met Moderna, 40 miljoen met AstraZeneca en 2 miljoen met Janssen.

Myocarditis en pericarditis zijn ontstekingsziekten aan het hart die kunnen optreden na infecties of bij immuunziekten. Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 24 meldingen gehad van die aandoeningen; 17 van pericarditis en 7 van myocarditis. Die symptomen traden op na vaccinaties met Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen en een onbekend vaccin. Het gaat om 13 mannen en 11 vrouwen, waarvan 9 tussen de 20 en 50 jaar en 15 vijftigplussers.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Per 30 juni evenementen op maximale capaciteit, met toegangstest