Duitse journalist toegang tot Sint-Petersburg geweigerd

De Russische autoriteiten hebben de Duitse journalist Robert Kempe een accreditatie geweigerd voor het EK voetbal, meldt Sportschau. Sint-Petersburg is een van de elf speellocaties van het toernooi en Kempe is niet welkom in de Russische stad. Eind mei werd hem schriftelijk meegedeeld dat de plaatselijke autoriteiten zijn aanvraag hadden verworpen na een onderzoek naar zijn achtergrond.

Kempe werkt al meer dan 10 jaar voor WDR en ARD. Eind mei behandelde hij de nauwe banden van het Russische staatsbedrijf Gazprom met het Europese voetbal in een film voor ARD Sportschau en in de WDR-podcast Sport inside. Gazprom is de grootaandeelhouder van de Russische club Zenit St. Petersburg en een van de belangrijkste sponsors van de Europese voetbalbond UEFA. „De relatie tussen Gazprom en de UEFA is hecht en naar mijn mening gaat dat verder dan een normale sponsorrelatie”, zei Kempe in de podcast. Veel (oud-)UEFA-bestuurders uit Rusland hebben volgens hem allemaal een band met Gazprom.

„Wij zien dit als een beperking van de persvrijheid, en dat is voor ons niet acceptabel”, zegt WDR-hoofdredacteur Ellen Ehni. „We roepen Rusland op om opheldering te verschaffen en onze collega toegang te verlenen tot de Russische locaties, zodat hij zijn werk als journalist ter plaatse kan uitvoeren.”

Kempe is volgens de UEFA wel geaccrediteerd voor de tien andere EK-stadions.