‘Crash onvermijdelijk’

Directeur CPB: kabinet moet cryptovaluta verbieden

Het kabinet moet de bitcoin en andere cryptomunten verbieden. Dat schrijft de directeur van het Centraal Planbureau (CPB), Pieter Hasekamp, deze vrijdag in een essay in Het Financieele Dagblad. Hij verwacht dat een crash van de cryptovaluta’s onvermijdelijk is en vindt dat Nederland daarom zo snel mogelijk moet ingrijpen.

„Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos. Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen”, schrijft Hasekamp in de krant. Het Planbureau geldt als een belangrijk adviseur van het kabinet. Hasekamp is er sinds maart 2020 directeur van.

De CPB-voorman rekent erop dat een verbod automatisch leidt tot waardedaling van cryptovaluta. „Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.”

Omdat cryptomunten niet door een financiële instelling worden uitgegeven, is nog te bezien of een verbod erop nationaal kon worden ingevoerd. Als minister van Financiën wees Wopke Hoekstra (CDA) daarom in 2018 een verbod op cryptomunten van de hand.

Andere landen gaan juist een geheel andere koers: El Salvador keurde de cryptomunt bitcoin afgelopen week goed als wettig betaalmiddel. (ANP)