Advocaten Nabil B. wraken rechtbank, Marengo-proces ligt stil

Kroongetuige Het verzoek van zijn advocaten om de „medische omstandigheden” van Nabil B. achter gesloten deuren te bespreken, werd door de rechtbank afgewezen.
Bij de extra beveiligde rechtbank de Bunker in Amsterdam zijn extreme veiligheidsmaatregelen van kracht.
Bij de extra beveiligde rechtbank de Bunker in Amsterdam zijn extreme veiligheidsmaatregelen van kracht. Foto Nico Garstman/ANP/ Hollandse-Hoogte

Het Marengo-proces ligt nog dagen stil, in afwachting op de uitkomst van een wrakingsverzoek door de advocaten van kroongetuige Nabil B. De wrakingskamer beslist „uiterlijk” volgende week vrijdag over het verzoek. De advocaten hebben de rechters vrijdagmiddag beschuldigd van vooringenomenheid, waarop een wrakingskamer het verzoek behandelde, meldt persbureau ANP. Uiterlijk volgende week vrijdag beslist de wrakingskamer over het verzoek, dat grote consequenties kan hebben voor het verdere verloop van de strafzaak. Als het verzoek wordt afgewezen, kan de zaak per 21 juni worden hervat, de eerstvolgende zittingsdag die al gepland stond. Als het verzoek wordt toegewezen, moeten er nieuwe rechters aantreden. Dat zal voor flinke vertraging zorgen.

De advocaten van Nabil B. besloten vrijdag de rechters te wraken, omdat de rechtbank weigerde de medische toestand van B. te bespreken achter gesloten deuren, zonder bijzijn van pers of de advocaten van andere verdachten. De rechtbank liet weten niets te zien in zo’n besloten bespreking, waarop advocaat Peter Schouten na een korte bedenktijd bekendmaakte de rechters te wraken. Over dat besluit zei hij volgens ANP: „De rechtbank behandelt onze cliënt anders dan andere verdachten.”

Raadsman Onno de Jong droeg vrijdagochtend „medische omstandigheden” aan als aanvullende reden voor Nabil B.’s besluit de samenwerking met het OM op te schorten. Het zou zeer privacygevoelig zijn. Eind mei liet de kroongetuige al weten niet tevreden te zijn over de bescherming van zijn familie, en daarom de overeenkomst met het OM te staken.

B. moest vrijdag verplicht aanwezig zijn in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, omdat in het proces een moordzaak op de agenda stond waarin hij verdachte is. Volgens B. gaf Ridouan Taghi, de hoofdverdachte van het Marengo-proces, opdracht tot die moord in 2017 waarbij de verkeerde werd omgebracht. B. werd kroongetuige nadat hij over die vergismoord uit de school klapte - maar zwijgt nu al weken tijdens de behandeling van de afzonderlijke zaakdossiers in het proces.