Rusland

Organisatie Navalny uitgesloten van verkiezingen om ‘extremisme’

Organisaties opgericht door de Kremlincriticus Aleksej Navalny zijn woensdag door een rechtbank in Moskou als „extremistisch” aangemerkt en daarmee verboden. Dat melden internationale persbureaus. In feite wordt Navalny’s politieke beweging daarmee ontmanteld in aanloop naar de parlementsverkiezingen van 19 september. Het oordeel werd op een gesloten hoorzitting uitgesproken en gaat per direct in. Wie verbonden is aan Navalny's anticorruptieorganisatie FBK of een van de door heel Rusland opgerichte regionale kantoren ervan, mag zich door het label van extremisme niet meer kandidaat stellen voor de parlementsverkiezingen. De oppositieleider zit een celstraf van 2,5 jaar uit. Navalny richtte FBK in 2011 op om corruptie binnen Poetins regering te onderzoeken en te onthullen. (NRC)