Prikken

Woord is voldoende voor volledig vaccinatiebewijs

Deze week bleek dat Nederlanders na de eerste prik niet hoeven aan te tonen dat ze corona hebben gehad om een ‘volledig’ vaccinatiebewijs te krijgen. Zo kreeg Nick de Jagt (41) uit Heemstede maandag al een vaccinatiebewijs van een Amsterdamse priklocatie na zijn eerste Pfizer-vaccinatie. Voor de tweede prik hoeft hij niet terug te komen, omdat hij al corona heeft gehad. „De floormanager moest er wel even bij gehaald worden. Die bevestigde dat het voldoende was zo”, zegt hij. GGD-medewerkers die het vaccinatiebewijs uitgeven, mogen erop vertrouwen dat iemand eerder besmet is geweest – en dus antistoffen heeft – als diegene dat zegt.

GGD’s rekenen erop dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid, zegt een woordvoerder van de koepelorganisatie. „We gaan er niet van uit dat ze misbruik maken van het systeem, enkel om te kunnen reizen met zo min mogelijk prikken.”

Mondeling verklaren dat je corona hebt gehad mag dus, tot er een „fraudebestendig vaccinatiebewijs” voorhanden is. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontwikkelt een Digitaal Corona Certificaat. Dat is een bewijs van vaccinatie, negatieve testuitslag of herstel dat in alle EU-landen kan worden gebruikt.