Prik voor jongeren vanaf 12 jaar met medische indicatie

Vaccinatie Met het besluit om jongeren vanaf 12 jaar te laten prikken neemt minister Hugo de Jonge een advies van de Gezondheidsraad over.

Jongeren van twaalf jaar en ouder uit medische risicogroepen kunnen een vaccinatie krijgen tegen Covid-19. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdagmiddag bekendgemaakt. Het besluit volgt op het woensdag verschenen advies van de Gezondheidsraad om kinderen ouder dan twaalf jaar met een chronische aandoening of obesitas te prikken met BioNTech/Pfizer.

Die jongeren hebben meer kans ernstig ziek te worden van een besmetting met het virus. Volgens De Jonge vormt een vaccinatie voor hen niet alleen bescherming tegen de ziekte, maar ook „een weg naar meer vrijheid”. Deze jongeren hebben gedurende de coronapandemie goed moeten opletten niet ziek te worden, wat hen in sommige gevallen in hun doen en laten beperkt heeft.

De Jonge zei dat hij zich „heel goed kan voorstellen” dat het kabinet binnenkort besluit alle gezonde kinderen vanaf twaalf jaar de mogelijkheid te geven zich te laten inenten. Volgens hem is daar „vanuit epidemiologisch oogpunt veel voor te zeggen”. „Zo bouw je een grotere groepsimmuniteit op.”

Gezonde tieners worden vaak niet erg ziek van corona, maar hebben volgens De Jonge wel veel last van maatregelen zoals de quarantaine.

Eind mei maakte het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bekend dat het BioNTech/Pfizer-vaccin veilig en effectief is voor kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar.

Gezondheidsraad-voorzitter Bart-Jan Kullberg zei tijdens een digitale persconferentie dat de kans dat kinderen met chronische aandoeningen ernstig ziek worden door Covid-19 twee keer zo hoog is als bij gezonde kinderen.

De Gezondheidsraad neemt langer de tijd om de vraag te beantwoorden of het zinvol is ook gezonde kinderen vanaf twaalf jaar te vaccineren. Volgens Kullberg vraagt dat een „andere, uitgebreidere afweging” en moet bijvoorbeeld gekeken worden naar wat dat aan „directe gezondheidswinst” voor kinderen oplevert. Zij worden meestal niet erg ziek. Wat de raad ook wil bekijken, is het effect van het inenten van alle kinderen op de epidemiologische situatie. Aanvullende advies wordt nog voor de zomer verwacht.

Ruim vier op de tien Nederlandse ouders (43 procent) van kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar willen hun kind(eren) niet laten vaccineren of twijfelen erover. 56 procent wil (waarschijnlijk) wel vaccineren, blijkt woensdag uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research.

Hoe jonger het kind, hoe lager de vaccinatiebereidheid van hun ouders. Ouders voerden diverse redenen aan om hun kinderen niet te laten vaccineren, bijvoorbeeld dat kinderen minder risico lopen om (ernstig) ziek te worden. Anderen maken zich zorgen over de mogelijke bijwerkingen, met name op de lange termijn. Voorstanders zeggen dat kinderen door het vaccin hun leven weer kunnen oppakken en veilig met anderen kunnen omgaan.