Recensie

Recensie Muziek

PEAX maakt debuut dat suist van dadendrang

Saxofonist Ties Mellema heeft het nodige te verstouwen gekregen: handblessure, twee maal lymfeklierkanker. Tijd voor een reset: welke muziek wil ik écht spelen? Enter slagwerker Barry Jurjus, oud-studiegenoot van Mellema. Tijdens de lockdown kwamen ze elkaar na twintig jaar weer tegen en de vonk sloeg dusdanig over dat Mellema’s soloproject een duo werd: PEAX. Debuutalbum Reset gromt en suist en rammelt van dadendrang – dít willen wij spelen: vette riffs, razende breakbeats, trippy soundscapes, een flinke scheut Weather Report. Openingsnummer ‘Tec’ begint als Pink Floyds ‘Shine on you crazy diamond’ en eindigt als een Santana-percussiefeest. ‘Poepoe’ is een tour de force van onregelmatige tegenritmes, ‘123tje’ eerder onnavolgbare quasi-minimal in een guitig jazzjasje. Mellema bouwt gelaagde texturen, die Jurjus afwisselend complementeert met drumkit, vibrafoon en elektronica. De productie bevat veel laag, maar dat past wel: de groovende bravoure van Reset blijft boeien.