Recensie

Recensie Muziek

Opzij voor de nieuwe jazzlichting

Bloedfanatiek, grote precisie op hun instrument, een zucht naar oude jazz maar ontvankelijk voor al wat vooruit brengt. Opzij voor de nieuwe lichting jazz: trompettist Ian Cleaver en saxofonist Gideon Tazelaar. De twintigers begonnen in het jeugdorkest van docent en bigbandleider Peter Guidi, sprongen als tiener in bij jamsessies van saxofonist Benjamin Herman en studeerden nog niet lang geleden aan befaamde muziekscholen in New York.

De oude jazztraditie (jaren vijftig/zestig) is op Volume 1 onmiskenbaar. Niet om hetzelfde te klinken – al kozen Cleaver en Tazelaar niet voor niets de klassieke alliantie van trompet en saxofoon in de frontlinie, en interpreteren ze vooral standards. Maar met drummer Jorge Rossy, bassist Felix Moseholm, saxofonist Benjamin Herman en klarinettist Joris Roelofs is de spirit van nu. Over elkaar buitelende blazers in Mengelbergs ‘Rollo II’, het door ritme gedreven ‘Titoro’, de mysterieuze ballade ‘Tamalpais’. Deel 2 is in de planning, hopelijk met meer eigen werk.