Onderzoek

‘Een op de tien studentes verkracht tijdens studie’

11 procent van de vrouwelijke studenten in Nederland is tijdens de studententijd slachtoffer geworden van seksuele penetratie zonder dat ze daarmee hadden ingestemd. Dat meldde Amnesty International woensdag op basis van een onderzoek, dat het bureau I&O Research voor de organisatie uitvoerde. Zo’n 1 procent van de mannelijke studenten maakte hetzelfde mee.

Aan het onderzoek deden ruim duizend studenten in het hbo- en wo-onderwijs mee. Ze vulden een Nederlandstalige vragenlijst in. De meesten die zeiden dat ze zonder instemming seksueel werden gepenetreerd – Amnesty spreekt ook wel van verkrachting –, meldden dat de dader aandrong of doorging zonder toestemming. Meestal betrof het aandringen, 10 procent van de ondervraagden zegt ook met fysiek geweld tot penetratie gedwongen te zijn.

60 procent van de mensen die ongewilde seksuele penetratie meemaakte tijdens de studententijd, beschouwt dit zelf niet als verkrachting. De studenten noemden de ervaring bijvoorbeeld „niet ernstig genoeg” of spreken niet van verkrachting, omdat het contact plaatsvond in de context van een relatie.

Toch zegt 14 procent dat de gebeurtenis invloed heeft gehad op studieresultaten of psychische (52 procent) of seksuele (44 procent) problemen veroorzaakte. Slechts 3 procent van de slachtoffers heeft de verkrachting en de bijkomende problemen gemeld bij de vertrouwenspersoon van de onderwijsinstelling. (NRC)

Lees ook dit artikel uit 2020: Voorstel: alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar als verkrachting